Cara Makan Vitamin Shaklee Paling Berkesan.

Cara Makan Vitamin Shaklee

Sebelum nak cerita cara makan Vitamin Shaklee, perlu di ketahui susunan Produk Shaklee mengikut kepentingannya.

1.Esp- sekiranya hanya ada satu pilihan suplimen sahaja, bermulalah dengan Shaklee ESP. ESP berperanan membaik pulih sel-sel secara keseluruhan. Sel adalah ibarat batu bata bagi sebuah bangunan. Kukuh batu bata maka kukuhlah bangunan itu.

2.Vitalea – ibarat makan makanan seimbang dan dapat memenuhi keperluan setiap sel dari hujung rambut sampai hujung kaki.

(Nota: Dengan mengamalkan 2 produk di atas, lnsyallah 50% pembaikan telah berlaku – untuk lain-lain keperluan vitamin, sila tanda  Checklist Kesihatan dibawah tajuk Bagaimana Tahap Kesihatan Anda ).

ESP

Mulakan hari kita dengan segelas ESP (protin). Bancuh 1 sudu besar penuh ESP dengan 3/4 gelas air sejuk atau air suam, kacau rata dan diminum segera.

Bolih juga dicampur dengan susu atau jus kegemaran anda, ikut citarasa masing-masing.

Sekiranya mengambil collagen boleh dicampurkan bersama esp, rasanya menjadi lebih lemak/ sedap.

 

Cara Makan Vitamin Shaklee

Lecithin & Omega, Alfalfa  & Zinc – vitamin sebelum makan

Lecithin pemecah lemak dan Omega pemecah kolesterol sebaiknya dimakan 15 minit sebelum makan tengahari dan makan malam supaya telah bersedia untuk mengurai lemak dan kolesterol yang terdapat di dalam makanan.

Alfalfa disamping mengandungi banyak mineral dan fitonutriens, merupakan sumber serat yang tinggi. Peranan serat apabila diambil bersama air yang mencukupi akan menjadi seperti jala yang memerangkap segala benda asing di dalam darah seperti lemak, kolesterol, gula, toxic, logam berat dsb, dalam perjalanannya dari mulut ke usus besar.

Pembuangan air besar akan menjadi lawas apabila cukup fiber dengan syarat minum air yang mencukupi. alfalfa juga baik untuk masalah angin dalam badan dan gastrk dan alergik.

* Sebelum Makan Tengahari dan Malam – Sukatan 3 kapsul lecithin + 1 capsul omega + 5 alfalfa.

 

Tapi kalau terlupa dan sebagainya, ambil sahaja selepas makan bersama vitamin-vitamin yang lain. Tidak memudaratkan cuma antara baik dan lebih baik.

 

Zinc Complex

Zinc disarankan diambil semasa perut kosong (iaitu 1 jam – 30 minit sebelum makan),  kerana dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan, dan mengikat dirinya dengan bahan lain.

Roti dan bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus akan mengganggu penyerapan.

 

 

Cara Makan Vitamin Shaklee

Selain Lecithin, Omega, Alfalfa dan Zinc, semua vitamin di cadangkan diambil selepas makan.

Walaubagaimanapun sebaiknya tidak mengambil semua vitamin serentak tetapi mengagih-agihkannya diantara selepas beberapa waktu makan seperti lepas sarapan pagi, lepas lunch, lepas minum petang dan lepas makan malam, untuk penyerapan yang terbaik dan perlindungan berterusan sepanjang hari.

loose vit

Contoh:

* Selepas minum pagi – 1 Vita C & 1 B- Complex, dll.

* Selepas makan tengahari  – 1 vita lea,  1 Vita C, dll

* Selepas makan malam -1 vitalea, 1B co, 1 vita E dll

* Sebelum Tidur – 4 osteomatrix, dtx, 4 herblax  (seminggu sekali) .

 

 Cara Makan Vitamin Shaklee- Elakkan:

1 Elakkan mengambil Vita Lea dan Osteomatrix serentak. kerana iron di dalam Vita Lea boleh mengganggu penyerapan Calcium di dalam Osteomatrix.

2 Jangan gunakan air panas untuk membancuh ESP sebab akan merosakkan kandungan protin.

3 Elakkan mengambil vitamin bersama nescafe dan tea, minuman mengandungi kafein, sekurang-kurangnya bagi jarak masa 30 minit antara keduanya, mengelak ganguan penyerapan vitamin.

 

Cara Makan Vitamin Shaklee dan Ubat-ubatan.

Bagi individu yang sudah berpenyakit dan sedang memakan ubat-ubatan perubatan, juga jarakkan antara pengambilan vitamin dan ubat-ubatan dalam tempoh 30 minit.

Jangan sekali-kali berhenti mengambil ubat-ubatan apabila anda mula mengambil suplimen, kecuali apabila doktor telah mengesahkan anda semakin pulih dan pengurangan ubat adalah atas arahan doktor anda, kerana mendapati anda semakin sihat.

Sila Klik Lain-lain persoalan tentang Cara Makan Yang Kerap Ditanya.

Dapatkan lebih info tentang soal jawab produk shaklee di page Video...

Berminat menjadi ahli bolehlah memberikan butiran anda seperti Nama, KP, Alamat dan Hp no, ke pemilik blog di bawah seperti di bawah. Terima Kasih.

 

” Have A Nice Day “

Sebarang pertanyaan dan Cara Beli Shaklee Online sila call/sms/whatsapp 0123701514/ sila Like fb page Ejaz Beauty.

call to action

 

 

346 thoughts on “Cara Makan Vitamin Shaklee Paling Berkesan.

  1. Salam.sy nk mintk pendapat untuk jadual pengambilan vitamin yg sesuai. Sy ade ambil lecithin dan alfalfa. Sy juga ade makan jamu dan cuka kurma.boleh bagi pendapat jadual yg paling sesuai untuk sy.tq.

    • jamu or cuka kurma saya tak familiar, sbb lain brand lain caranya…maybe u blh dpt kdmat nasihat pengamalnya.

      macam alf dan lec, sebaiknya ambil lec 15 min before meal dan alf selepas makan, tp kalau terlupa atau susah nk buat macam tu, ambil sekali after or before pon boleh. alf juga blh diambil ketika kita rasa lapar tp tak sempat nak makan lagi sebab jalan jem, mtg dsb. lni akan mengelakkan gastrik…tp kena makan la lepas tu…

  2. Salam..Saya sebenarnya confuse utk makan lecithin dan alfalfa…ada yang mengatakan (pengamal shaklee ) jangan sekali-kali ambil lecithin sebelum makan..tp wajib ambil slps makan.kerana berat badan akan naik.Bila baca cara makan yang puan sarankan saya jadi serba salah, mana satu yang harus saya ikut.Sebenarnya saya baru nak berjinak dengan shaklee..Harap bagi penjelasan.Terima kasih.

    • salam, apa yang saya belajar perlu diambil bersama makanan, sebelum makan lebih baik sebab lecithin ada capsule, tujuannya bila makanan masuk lecithin dah tersedia dalam perut untuk mengurai lemak-lemak yg terdapat dalam makanan. tapi kalau susah nk sebelum and selepas, ambik jer semua selepas. bagi alfalfa sama juga, kalau ambik sebelum makan dan minum segelas air dia dah bersediauntuk menapis segala lemak, gula, toksid didalam darah. Kelebihannya kalau ambik sebelum, perut jadi penuh, blh makan sikit dan angin2 gastrik sudah dinutralkan. Pada sy ambik sebelom lebih baik, tapi tak ada masalah, sebelom atau selepas..wallahu ‘allam..

    • salam, pertama kalau saya set kurus dsb mesti ada esp dan vitalea..sbb ini yg badan wajib dapat..klu zat wajib xcukup otak akan signal lapar dan bila kita makan xlengkap zat jugak otak akan signal lapar lagi sehingga jadi habit makan non stop…lain2 tu semua produk ok dan kalau dah ikut peraturan sepatutnya ok…krgkan makanan dan minuman manis dan berlemak…tingkatkan mknan tinggi serat dan minum lebih air kosong..semoga berjaya..

  3. Salam. Saya nak tanya..
    1. Boleh tak consume alfalfa selepas dinner?
    2. Vit E elok di makan pada waktu mana?

    Terima kasih. ^_^

    • 1.salam, boleh alf selepas dinner…cuma minum air kosong yang lebih dr biasa sebab alf tinggi serat, lebih air akan beri bnyak manfaat, kurang air akan sebabkn sembelit..

      2. E selepas makan..

  4. salam…

    saya baru mula ambil esp, alfaalfa n omega…
    saya ganti sarapan dengan esp….. bole x saya amik alfaalfa selepas minum esp wkt sarapan n skali lagi selepas lunch… dinner sy x amik alfa2…

    • Salam…

      lna ambik set ni untuk tujuan kurus ke? Bagi saya kalau untuk kurus, sebaiknya esp ambik untuk ganti sarapan tu betul, boleh juga ambik alf selepas 15 ambik esp supaya lebih kenyang, n ambik lg 15-30 sebelum lunch and sebelum dinner. Lepas ambik alfalfa 5bj minum air banyak…akan rasa cepat kenyang.

      Tapi elok tambah lecithin untuk pecah lemak, dan vitalea selepas makan supaya otak tak signal lapar sebab vitalea dah sediakan zat lengkap pada badan…

      sebaik malam makan minimum..avoid fast food, makanan tinggi gula dan berminyak…

      • ye…untuk kurus dan maintain berat… trima kasih atas tunjuk ajar… sy mmg nk amik lecithin tp wkt tu stok tiada jd sy di suggest tuk amik omega dulu…

    • sila rujuk jawapan yg sy dh bagi sebelum ni yer, sebenarnya jgn risau sngt asal makan jer shaklee akan beri kebaikan pda badan kita…

  5. Assalam..

    Sy dalam pantang.sy ambil vita lea, b-comp, zic, vit c dan esp.sy masih cnfuse lagi jadual pemakanan shaklee.biasanya, pagi sy makan zinc, lpas lunch makan skali gus 2bji vitalea,1bj b-comp dan 1bj vit c.petang atau malam baru minum esp.boleh tak guide bilangan pil dan masa yang sesuai mkn semua vitamin tu?

    satu lagi, sy sangat teruja bila ada testi, zinc baik utk penyembuhan luka.sy dah elbih 20 hari, tapi luka pd jahitan masih lg terasa.dan sy ada mkn manjakani.jd sembelit pulak.so luka lambat nak baik.ada blog sarankan 2x smggu mkn zinc.boleh ke sy mkn tiap hari?

    • salam, cara pengambilan u ada lain sikit, bolih ikut macam saya suggest kat cara makan, start ur day wt esp…zinc ialah khasiat ikan haruan ambik setiap hari 1 jam sebelum makan.

      saya tak sarankan manjakani sebab rempah ratus ni panas, sebelm sy jumpa shaklee, mkn et jamu2 mmg pening sngt2 dlm pantang n sembelit teruk..

      Tp u tak ambik alfalfa n osteo ye..dua ni plus esp to avoid sembelit and alf ganti khasiat jamu

      n utk bnykn susu..3 item ni

      lain2 blh baca kat blog sy

      • alf bukan ke dlm pantang tak dgalakkan mkn?sy ada alf, tp belum berani nak mkn.^^,.bercadang selepas 40 hari baru nak makan.ostm pun ada.cuma lepas bsalin sy xmakan dah.sbb mcm banyak sangat pil kena telan. 🙂

        ape pun trima kasih ye atas pencerahan.

        • Nea, alfalfa lah sangat bagus dlm pantang, khasiat mcm jamu moden, keluarkan darah kotor, kecutkan rahim, buang angin2 dan toxic dr badan, baby pon kentut lawas, tak kembung dan tak perlu minyak angin dsb. sama dngn oste, kita mengandung bnyk kehilangan kalsium, 1/3 berat anak ialah our calc, so kena ganti blk, dan susu pon guna calc bdn ibu, kena ganti blk, tanda-tanda xcukup calc-sakit pinggang,badan, gigi, pening, susah tidur n degupan jantung tak seimbang.

      • alf bukan ke dlm pantang tak dgalakkan mkn?sy ada alf, tp belum berani nak mkn.^^,.bercadang selepas 40 hari baru nak makan.ostm pun ada.cuma lepas bsalin sy xmakan dah.sbb mcm banyak sangat pil kena telan. 🙂

        ape pun trima kasih ye atas pencerahan.

  6. SALAM ALAIK PUAN..

    saya nk tanya.. if sy ambik alf + lecithin waktu sblm mkn malam sahaja ( around 8 ) and then sy minum green tea before tidur blh x??

      • puan.. blh ke kite ambik shaklee dgn teh??
        sbb ada org kate teh ada kafien.. nnt die serap sumer zat dlm suppliment yg kite mkn tu.. betol ke puan??

        • jarakkan pengambilan teh, kopi atau nescafe dlm 30 minit dr pengambilan vitamin shaklee, sbb penyerapan shaklee mengikut ujian klinikal kurang dari 30 minit, fast food lebih penting dikurangkan/elakkn kerana terlalu bnyk bahan-bahan tak natural dan bahaya, bukan pe nnt vitamin antioksidan kita habis kat situ jer..to nutralise all those chemicals..try to avoid as much as possible..

  7. hai, tumpang tanya,

    saya baru nak berjinak2 makan ESP, LEC, ALF & OMEGA.
    saya seorang ibu bekerja dan masih menyusukan anak.
    boleh tak nak mintak guidance macamana cara nak makan ESP, LEC, ALF & OMEGA secara berkesan untuk kurus dan banyakkan susu??

    tq.

    • esp bolih ambik sesudu penuh pagi n malam, vitalea kena tambah ambik lepas makan,lec, omega n alf, 15 minit before meal or immediately after meal, minum air kosong banyak, krgkn lemak n gula…tambah susu vitalea, osteo n alf juga..

      best thing pagi esp plus cinch shake, kenyang n bertenaga..klu dpt exercise lg cpt utk turunkn berat.

      terbaik sekali, suplement + exercise…

  8. Salam puan .. sy brcadang nl beli garlic & omega untk my grandparents yg kolestrol tinggi & drah tggi .. mcm mna nk mkn ? Brpa kli shri? Brpa bji prlu diambil? Tq .. 🙂

    • Salam, omega since ada coating elok 10-15 min before meal and garlic selepas makan. dose iktu sukatan di botol tp 1st week blh kurangkan sikit bagi badan sesuaikan dulu.

      Elok tambah esp dan vitalea utk repair sistem badan..

  9. Assalamualaikum Puan.

    Sekarang saya ambil ESP + cinch pagi dan petang.
    Kemudian 5biji alfalfa selepas sarapan atau kadang2 saya ambil slps lunch dan 5 biji lagi selepas dinner.

    Vitalea saya ambil 1 biji pagi selepas sarapan dan 1biji petang

    Lecithin pula saya tambahkan dos kepada 6biji selepas lunch dan 6 biji selepas dinner.

    Tujuan saya makan untuk kuruskan badan.

    Tapi selera makan saya masih bertambah. Saya sedikit confuse. adakah ini healing process? kebanyakan testimoni mereka berjaya kurangkan berat badan. Ada yang salah ke cara saya makan?

    Terima Kasih Puan.

    • Waalaikumusalam,
      Sy share testimoni kejayaan menguruskan badan yang saya ada ye, my few frens testimoni..

      Pagi dia ambik esp + cinch lepas tu mkn semua vitamin, then exercise kat gym etc, rasa sngat energatik dan blh tahan xlapar sampai pukul 2 baru lunch..sebelum lunch ambik lec, omega dan alfalfa, selepas lunch makan vitalea dll vitamin. petang dlm pukul 6 makan sikit, dan malam kalau lapar makan fruits je n alfalfa…

      Exercise membantu penyerapan vitamin dengan sangat baik dan awet muda jgk..tp peringkat awal dptkan personal trainer supaya exercise cara yang betul, mesti ada warmup etc..

  10. Salam..saya start mkn shaklee. Set kesuburan.sekarang sy amalkan GLA, B.COMP,VITA LEA,ALFALFA DAN ZINC..masalh
    skg,saya tak thu cra mkn yg betul…sy dah berkhwin slma 1 thun..so hope shklee adlh usaha yg terakhir bg sy..dengan izin Allah

    • Waalaikumussalam pn Nurliyana, pertama kalau ikut saya apa2 set dalam shaklee mesti ada esp and vitalea, pastu bco and vita c,itu untuk penyelesaian masalah diperingkat sistem…

      Lepas tu baru kita pergi kepada punca masalah, symptom..ie kesuburan yg penting ada alf, gla, zinc, vita E, lecithin dan coq..suami kena makan sama atleast vitalea, esp, zinc, lec, E dan coq…

      Set yang bawah kalau blh ambil semua, kalau tak bolih atleast lec,alfalfa, zinc, E…kalau masih belom berhasil tambah lg gla dan coq..

      Sy pernah bagi set basic di atas yg 4 tu saja, selepas 2 bln positif pregnant test pon ada, itu kuasa tuhan kan..so jangan lupa doa mintak sungguh2 apa saja hajat kita dgn berlapang dada dan yakin serta positif pada Allah, Allah suka orang yg berdoa dan mintak hanya pada dia dengan ikhlas dan sabar kan, shaklee sebagai usaha terbaik kita..lnsyallah doa sangat powerful..semoga pn berjaya mendapat zuriat yang diimpikan

      Cara makan blh baca diartikal cara makan vitamin di blog saya.

  11. Salam….3 hari lepas saya ada beli GLA, ALFAFA, ESP & suami beli ZINC, VITAMIN E dan ESP. Cuma blm start mkn lagi sebab keliru cara atau jadual yg tepat mkn tu semua.Tujuan utama beli utk hamil sebab dah 6 bln berkahwin sampai sekarang blm ada tanda-tanda saya mengandung. Saya nak tau sgt cara jadual yg tepat mkn GLA, ALFAFA, ESP, ZINC dan VITAMIN E. Hrp puan sudi tolong saya.

    • salam Dania,dimana yg keliru nya ye, cara makan blh ikut macam yg saya nyatakan dalam cara mkn vitamin, gla pon selepas makan, jangan risau sangat and doa mntk Allah kabulkan. cuma dua vit penting utk kesuburan xada ie vitalea n bco, bco anti stress vit, stress buat sistem baan huruhara n down.

    • wslm, tengok pada keperluan, kalau bnyak tanda2 kekurangan imuniti, masalah kulit dsb, blh ambik lebih utk tampung kekurangan yg serius, dan satu patahkan supaya release 500mg sertamerta ila keadaan memerlukan..lebih xbahaya sebab vit larut air

  12. assalam….puan boleh tak tlg aturkan jadual pemakanan shaklee yg betul kpd saya…cara saya makan sekarang ni, sebelum sarapan saya mkn ESP, selepasa mkn pg saya mkn vit.c, petang dalam pukul 5 mcm tu sya mkn lecetin n alfafa sekali gus..mlm msa nk tidur saya mkn vit. e….boleh tak jadual pemakanan yg saya buat ni…terima kasih

    • ok jugak tak salah..tp mkn ikut symptom keperluan badan kita itu yg nk tau..blh refer page ujian tahap kesihatan anda di blog saya..

  13. Pn sy ingin menguruskn badan dlm masa yg sama bf anak penuh. Tolong guide sy cara pemakanan yg betul utk esp, alf, omega dan lecithin. . Berapa biji n waktu yg sesuai. N vitamin c waktu bila plg sesuai mkn?

    • cara makan blh refer jadual makan vitamin, cuma sy cadang ambik vitalea, sebab kalau xcukup zat wajib, otak akan signal lapar…so lepas mkn tghari dan malam ambik 1 vitalea, 1-2 vita c ikut keperluan bdn 2-3 kali sehari..

  14. sis, saya nak tya mengenai cara pengambilan ALFALFA dan GLA yg betul. Untuk makluman , saya mempunyai masalah haid tidak teratur dan juga sukar untuk hamil selama 2 thn usia perkahwinan kami. Sebelum ini, saya makan GLA 1biji pagi dan 1 biji sebelum tido. minum ESP pada setiap pagi selepas bgn tido. ALFALFA saya mkn pagi selepas sarapan dan selepas mkn mlm.. 10 biji sehari.. Jadi, saya harap sis boleh menerangkan cara pengambilan yang betul.

    • sis Nor Azean, cara makan xde masalah rasanya, cuma puan untuk set kesuburan xberapa lengkap..mungkinpuan kena tambah sbb dah dua tahun tak mengandung, jadi ambik set yang lebih lengkap. vitalea , zinc, vita E penting utk suami isteri..disamping yang pn dah ambik tu dan juga coqhealth …cara makan macam yg saya tulis..

  15. Salam Puan….nak tanya betul ke suplemen or vitamin shaklee dalam bentuk tablet dan kapsul tidak blh dimakan bersama atau serentak dan Herb-lax bila masa yg sesuai untuk makan.Terima kasih.

    • wslm pn Eza, actually masa lawatan kami kekilang shaklee di usa tahun 1999 atau 2000 tempohari, no such thing ttg vitamin ni tak boleh makan dgn vitamin ni dsb, saintis shaklee dan buat in such a way setiap vitamin itu akan bertindakbalas dengan enzim2 yang berkaitan dan penyerapan setiap vitamin berlaku di bahagian perut yang berlainan..ie penyerapan paling atas ialah calcium di duodenum dan paling akhir garlic, perut paling bwh, sebab tu ambik garlic kena perut ada isi, klu tidak angin…

      Di fb page Eja Beauty soon sy akan share jwpn dr saintis shaklee tentang isu ini..menjawap pertanyaan seorang leader adakah vita e tak bolih diambil dengan alfalfa…blh like page saya untuk mengikuti tips vitamin dr sy.

  16. Assalam puan. Saya ingin minta nasihat dari puan yang telah lama berpengalaman dengan produk shaklee ini. Saya mengambil alfafa (lebih kurang 2 bulan) dengan harapan dapat membantu mengatasai masalah lenguh dan kebas kaki, tangan dan sendi. Kekadang, saya berasa kaki dan tangan terutama sebelah kiri agak lemah. Untuk makluman, saya berumur 40-an. Apakah pandangan puan supaya pengambilan alfafa ini lebih berkesan? Terima kasih di atas perkongsian yang diberi.

    • salam pn Nurin, sy harap pn tidak hanya bergantung pada vitamin ye sebab ada simptom macam tu, sbb vitamin bertindak merawat penyakit kepunca masalah (sistem), jadi agak perlahan berbanding ubat doktor lebh cepat kesannya sebab konsepnya hanya merawat symptom..dua perlu untuk jangka pendek dan panjang.

      Kebas disebelah kiri agak bahaya sebab jantung kita disebelah kiri..

      Sy cadangkan puan ambik set lengkap jantung, alfalfa shj mmg tidak mncukupi, atau blh ambik vivix shj…

      konsep dalam supplement pertama mesti beri apa patut el2 dapat dan buang apa yg patut dibuang…

      yng wajib dapat ialah esp, vitalea , tambah bcomplex, vita C500, calc or osteomatrix (esp n vitalea minimum)..untuk set membuang, mesti ada alf, lecithin, omega dan vita E, insyallah kalau pn ambik semua ni atau blh try vivix dapat membantu masalah puan, duit blh usahakan puan, kesihatan jantung sangat penting…40an usia masih muda tp kalau tak jaga tak mustahil biological age kita jauh melebihi usia sebenar kita (chronological age)..

  17. assalamualaikum..
    sy ade beli set kesuburan gla dan alfalfa untk sy dan suami sy vit e dan zinc.mcm mn ye cara pngmbilan die yg btul.sbb ade sy tnye dealer shaklee,die ckp
    Vit e 1biji sebelum tidur
    Zinc 1biji leps lunch
    Gla 2biji leps breakfast
    Alfalfa 3biji lepas lunch 3biji lepa dinner
    berlainn sgt dgn ape yg sy bce kt blog puan.keliru mne nk ikot dan mne yg effective.dan boleh ke telan gla 2giji skligus pdhl kt botol die ade ckp telan sebiji 2kali dlm shri..tlg yer.. 🙂

    • wslm, bagi sy terbaik ialah cara yang sy nyatakn..tp salah cara pun bkn tak berkesan, asal masuk kebadan shaklee tetap memberikan kebaikan , itu lah best in science, best in nature vitamin2 shaklee, melalui teknologi the shaklee difference.tp spt yg sy nyatakan zinc kena ambik waktu perut kosong.yg lain2 blh seblom n selepas. klu gla 2, lbh baik ambik 1×2, penyerapan lebih baik..sekata..

  18. assalam puan.. saya mengambil sebiji b compleks selepas makan malam. adakah cara makan saya ni betul? terima kasih atas kesudian menjawab pertanyaan saya.

    • wslm, cik jiji..sebenarnya puan ambik b compleks untuk masalah apa..actually minimum body requirement ialah 2 biji sehari..1 x 2, selepas makan.

  19. Salam…saya baru berjinak dengan set shaklee.. saya telah pun membeli set shaklee esp lect dan alf mengikut saranan rakan sy utk tujuan slimming..walaubgaimanapun rakan sy tidak memberitahu sy cara pengambilan vitamin2 tersebut..pengambilannya adakah hny sekali sehari atau 2x sehari dan berapa jumlah kapsulnya..sy mohon pada puan agar memberi tunjuk ajar cara pengambilan vitamin2 ini…terima kasih…

    • wslm Linda, actually konsep untuk kurus yang disarankan oleh shaklee ada 2 bahagian, satu utk membuang apa yang patut di buang, kedua beri apa patut badan dapat..serta lakukan exercise dan kurangkan makan kabohidrat, lemak dan gula…boleh refer set kurus yang saya tulis..semoga berjaya..

  20. Assalamualaikum puan ..

    Sy mhu btnya tntg pgmblan vtmn shaklee mngnai mslh kshtn gastrik & drah tggi ..

    Ibu sy ad gastrik & drah tggi .. prdct yg sy bli ialah
    Gastrik: esp, oste, bcom
    Drah tggi: garlic & omega
    Lain2: herblax

    Mcm mna nk ssuaikn pgmblan ni ya? Rsau pulak sbb mcm bnyk aje yg kne mkn .. tkt x bksan .. cntoh, jka ad 2 prdct yg prlu dmkn slps lunch, prlu jrakkn atw x prlu? Jka jrak, brpa mnit?

    tq puan .. 🙂

    • wslm Sofea, untuk kumpulan saya, my advise semua masalah mesti balik ke pada sistem, minimum utk sistem ialah esp, vitalea, c, dan bcomplex..lepas tu kalau gastrik ialah tambah alfalfa…esp 2 kali sehari untk gstrik..bila perut rasa pedih ambik 1-2 alfalfa dgn segelas air utk nutralise asid dlu..lain2 vit selepas makan..termasuk 2-3 biji alfalfa lagi. sekiranya tak lalu makan pil banyk kerana usia lebih dsb, atleast esp, vitalea dan alfalfa

      darah tinggi selepas 4 asas, tambah lec, omega, alf dan e..garlic juga klu ada lg baik.omega, lec dan alf elok ambik 10 min sebelom tp kalau terlupa dsb ambik selepas pon boleh.

      tak perlu jarak antara vitamin kerana shaklee dah buat in such away penyerapan berlaku di perut bahagian berlainan, different enzime akan bertindak dengan diff vit di perut bahagian berlainan..

      • salam..
        sy mengandung 5 bulan dan sy sudah disahkan ada darah tinggi dan kencing manis..sy juga sudah makan ubat darah tinggi yang dibekalkan oleh doktor..sy juga ada mengamalkan vitamin shaklee sepanjang sy mengandung ni..soalan sy bagaimana cara makan vitamin shaklee untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan kencing manis sy?omega guard shaklee boleh ke diambil 6 biji sehari untuk ibu mengandung?

        • Salam Siti Asmah,saya cadangkan u ambik set mengandung shaklee plus lecithin, omega, garlic untuk set darah tinggi, jarakkan dalam 30 minit antara shaklee dan ubat doktor, kalau dah amik set asas/ mengandung akan ada baik pulih sistem, omega 3 atau 4 sehari memadai..2×2, omega elok untuk pembentukkan otak pintar baby dalam kandungan, lnsyallah produk shaklee selamat semasa mengandung sebab, drug free, chemical free 100% natural..

  21. Salam Puan,

    Saya mengamalkan ESP, Alfafa, Lechitin, Ostermatrik dan juga omega. Saya sedang berazam untuk menurunkan berat badan dan kolestrol yg tinggi serta asid uric yang tinggi. (berat sy tidaklah terlalu obese, over from normal arround 10kg shj cuma biological age sy melalui bmi, cholestrol dan asid uric berumur 48 padahal saya baru 32)

    Jadual saya sekarang adalah seperti berikut:

    Pagi sebelum bfast saya minum esp+ vit c (produk cebion)

    Lepas lunch sy makan alf 3 biji, lech 3 biji dan omega 1 biji

    Lepas dinner lec 3 biji dan alf 3 biji

    Sebelum tidur ostematrik 2 biji

    Soalan saya: adakah betul susunan makanan sy?

    Soalan kedua: sy ada memerhatikan kelebihan2 lain yg ada pada herblax dan cinch dan bercadang utk memasukkan ke dalam diet sy. sy tengok cinch dan herblax juga berfungsi utk turunkan berat badan.

    boleh tak puan tolong susunkan amalan pemakanan sekiranya sy memasukkan kedua produk itu dlm diet sy..

    Kerjasama puan amatlah sy hargai. terima kasih

    • Wslm Amirul, ni sy share cara kawan baik saya berjaya turunkan lebih 10 kila dalam masa tak berapa lama..

      pagi sesudu esp 2 sudu chinch, pergi gym, v enrgatic dan kenyang sampi kol2 baru lunch, lepas lunch ambik vitalea, c500 and all the vitamins, dinner mkn sikit dalam kol 6:00 dan makan all the vitamins, malam makan fruits saje, blh tambah herblax…2-3 malam berturut2 makn 4, bagi cuci habis usus, lepas tu setiap malam seblom tidur makan 1 saja…

      untuk kolesterol n uric acid, mmg basic set utk sistem and omega, lec n alf utk buang…

      for stamina mmg cinch plus exercise berjadual..invest on personal trainer kalau boleh..all the best!

  22. Salam puan…
    Sy ingin bertanya waktu makan yg sesuai utk VITALEA,BCOMPLEX,GLA,VIT C,ALFALFA DAN ESP….
    Tjuan sy mkn vitamin2 ni adlh utk kulit dan ksuburan….
    dan sy nk kepastian smaada betol ke pngambilan GLA 1 pg dan 1mlm…dan hanya diambil pd hr petama priod hingga stop shari sblm wktu subur??

    • Pn wawa, cara makan semua tu blh ikut yg saya share kat my blog, gla pada saya tak perlu berhenti ketika period dsb, is daily requirement, untuk tujuan kecantikkan dan kesuburan, cara u makan gla tu ok, 1×2…

      Set kesuburan utk lelaki vitalea, zinc dan vita E atleast, untuk kesihatan keseluruhan, banyakkan air mani dan tingkatkan kualiti sperm..

      • Gla xperlu stop ke? Sy bmbg if mkn bterusan, n klau prgnant cmne…
        Dan sy nk tau, spjg 3 bln sy amalkan gla, period sy slalu delay…sdgkn dulu priod sy mmg on time 29-30hr….lps mkn gla, cycle smpai 38-42hr…
        Knp ye mcmtu? Sy tkot nk truskan lg…

  23. Salam.. Sy mkn set utk merawat rambut gugur.. Iaitu esp, bcomplex, zinc, vit e dan vit c.. Juga shampoo.. Boleh bg jadual time mkn vit2 ni?

  24. assalamualaikum puan..sy ingin penjelesan utk masa pengambilan vitamin,,saya baru sahaja mencuba produk shaklee ini..sekarang saya ada mengambil vitamin B, vit C,GLA, ESP, Vit E,Alfafa dan omega,.boleh puan tlg saya jadualkan masa pengambilan yg sesuai?terima kasih puan..semoga Allah merahmati..=)

  25. Assalam…sy ada ambik omega guard…sy nk tau waktu makannye sebelum ke selepas makan…dan brape biji ada yg kata 3 biji…blh ke kurang dr itu..

  26. salam..kak..saya ade ambik set resdung dan kurus..dan mata…alfalfa, omega, vit c, vit b, carotomax…tp knp rasa bila timbang berat, macam makin naik je…x makin trn pun..risau plk sy..then gatal2 tak hilang..sy amalkan jgk minum air 3L shri…

  27. Assalamualaikum,
    Saya nak tanya..antara vitamin c plus shaklee dengan omega guard shaklee bolehkah di makan bersama? Atau ada waktu2 tertantu..

  28. salam,kak saya makan omega,lechitin,alfafa,dan cicnh shake.ni jadual saya : pagi makan 2 scoop cinch shake :lunch lepas makan saya makan lechitin 3 biji dan alfafa 5 biji :malam saya makan omega 3 biji sebelum makan,alfafa 5 biji dan lechitin 3 biji selepas makan.lepas tu saya nak tanya lagi ,masa makan alfafa nak dijarakkan ke dengan masa makan lechitin.

  29. Pingback: Persoalan Yang Sering Ditanya Tentang Cara Makan Shaklee | Ejaz Beauty Lounge

  30. Pingback: Persoalan Yang Sering Ditanya Tentang Cara Makan Shaklee (FAQ) | Ejaz Beauty Lounge

  31. Assalamualaikum Kak,

    Saya nk tny, sy ade bli set shaklee berpantang & tambah susu..
    Anak dh dekat 6 bln, still x hbs lg.. ESP hbs la.ade repeat order lg.
    sebab ank kne kuning so takut nak mkn..
    skrng ni bleh ke sy amalkan bg hbs set ni, mcm bpantang? ade x suggestion lain kak?

    • wslm, sebenarnya shaklee keperluan harian yang diperlukan oleh sel, sebaiknya makan setiap hari seumur hidup..sebab makanan kita tak bolih nak bagi, infact kalau anak kena kuning kalau u makan lagi elok sebenarnya..sebab shaklee vitamin natural dan bukan ubat..

  32. assalamualaikum puan,

    sy berminat untuk beli produk shaklee, tetapi masih mencari maklumat samaada sesuai dan bagaimana carap pemakanan yang terbaik. saya berminat dengan 2 set iaitu set slimming (ESP+ Herb-lax + Lecithin) dan set kecantikan kulit (B-complex + Vita C + Vita E)….1)boleh ke kalau sy nak ambil kedua-dua set tersebut secara serentak? 2)seterusnya, sy nak minta puan cadangkan cara pemakanan yang terbaik untuk saya….:)

    • waalaikummussalam Mar, produk shaklee takde masalah makan serentak, lagi banyak u ambik lagi banyak sel-sel u dapat bahagiannya..cuma mulakan semua set dgn esp dan vitalea..keterangan lanjut dan produk blh call me at 0123701514, thnx

  33. salam..sya nk tau cara pengambilan vitamin B yang betul..mak sya ada ambil ubat untuk darah tinggi (ubat doktor)..perlu jarakkan tak msa pengambilan ubat doktor dan vitamin b shaklee..bleh tak puan bagi cadangan cara pengambilan yang betul..

    • salam fiza, maknanya ur mom ada kencing manis dan darah tinggi? cuma ambik b complex ke? Blh baca set kencing manis dan brkaitan jantung di blog saya untuk produk atau kalu nak satu je, ambik vivix..jarakkan 30 minit dengan ubat doktor

  34. salam puan . saya ade beli vitamin E , vitamin C , vitamin B Complex , Zinc dgn GLA . tpi sya makan lg , sya keliru cara pemakanan vitamin ni . puan boleh tlng sya buat jadual pemakanan sya tak ? thanx yer puan .

  35. Salam puan,saya baru shja mbeli suplement2 dr shaklee kmarin n masi x tahu cara pmkanannyanyg btul.sya beli esp,alfalfa,omega dan vitamin c.sya beli utk tujuan mmperbnyakkan air susu dan utk kurus dan mmpunyai kulit yg cantik.tq admin

    • salam, cara makan anna blh baca juga entry sy bertajuk soalan yang kerap ditanya cara mkan vitamin, tp pada saya asas set menyusu dan berpantang ialah, esp, vitalea, oste n alf

  36. Pingback: CARA PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE | MyInspiration~

  37. Assalam puan…sy bercadang nk ambk herb lax untuk buang toksin & masalah sembelit..sy juga bercadang nk ambk omega untuk turunkan kolestrol, dan vit e & c untuk kulit…mcm mn sy nk mkn vitamin ni & brp dos utk stiap 1..blh puan beri jadual yg sesuai @ ada cadangan lain yg bersesuaian dgn masalah saya..terima kasih..

    • Jng bergantung pd hlax semata uk masalah sembelit, dia bantu shorterm..utk atasi sembelit natural way ialah ambik diet tinggi fiber, ie alfalfa, fruits etc…calc n esp.

      Cara makan hlax 4 biji 2 mlm berturut2 pertama kali, lepas tu 4bj seminggu sekali. Atau utk kurus dan cantik kulit setiap malam 1bj seblom tidur.

      Cara mkn lain2 blh baca entry FAQ saya

  38. puan,sy admire care puan…layan je soalan walopun bkn dr cust puan….thums up for u….i bookmark ur blog…boleh kn…tq for sharing….

    • my mind was trained mcm tu kut, rasa bersalah klu semata2 kerana duit, but Allah still rewards me mcm2 cara…yeah, sure u can bookmark my blog, tq sbb berminat dgn blog sy..

  39. Salam puan..saya ada membeli set asas berpantang mengikuut bajet iaitu zinc, vita-c, vita-lea dan b-complex..sepTutnya dlam sehari berapa biji yg perlu dimakan..skarang ni saya amalkan 1biji zinc sblm sarapan pagi dan vitamin yg lain slpas makan s/da slps sarapan pagi@mkn t/
    hari…bermakna 4 biji dlm sehari..utk pengetahuan puan sy jg ingin menambah vitamin yg lain ttp perlu ibeli satu persatu mengikut bajet n…vitamin mn yg perlu ditambah dahulu…te

    • zinc seblom mkn, yg lain selepas mkn tgh dan mlm,atleast 1biji x 2, tambahan esp, oste, alf,lecithin..ni semua yg wajib, seterusnya blh ambik,gla, E, colagen, vivix…semua pun bagus, lg banyak lg baik..lnsyallah..

  40. Assalamualaikum,
    Ingin bertanya, saya ingin mengurangkan berat badan saya, difahamkan bahawa lecithin & alfafa sangat berkesan, tapi dalam masa yang sama saya ingin hamil, adakah dgn pengambilan GLA Complex & B-Complex, boleh di makan sekali dengan Lecithin & Alfafa?

    Terima kasih

    • waalaikumussalam, ye produk shakleee blh diambil bersama xde pantang, blh refer entry FAQ saya, ada jwpn dr saintis shaklee. mengandung vitalea, calc n osteo penting wajib bagi keperluan ibu dan fetus

  41. at the moment saya ada 2 set
    1) mengurang berat badan:
    Lecithin, Alfafa, Omega Guard

    2) kesuburan:
    GLA Complex , B-Complex

    So, bagaimana aturan pemakanan yang ideal?

    Terima kasih puan.

  42. assalamualikum…saya nak bertanya kalau makan alfafa boleh menyebabkan alegi ke….sbb seluruh badan saya ada bintik2 merah yang gatal…sekarang ni saya makan alfafa dgn vitamin c…sy tidak tahu yg mana satu yg menyebabkan alegi ni…tq

    • wslm, ye alfalfa mmg bg kesan tndakbalas yang kuat pd setetengah org especially yg punya kadar toksic tinggi dlm badan.

      sebab tu saya suggest start set dengn esp dulu, sbb esp bantu penyerapan dan untuk kes macam u kena makan herblax dulu, 4 bj 3 mlm berturut2, detox dulu, baru ambik alfalfa semula..selepas tu hlax seminggu sekali 4-5 bj

  43. salam.
    saya nak tanya mengenai cara pengambilan Omega Guard yang betul.
    apakah yang dimaksudkan dengan “Adults and teen take 3 softgels once or twice daily with meals,” ?
    terima kasih,

    • salam, remaja ke atas ambik 3 capsule, 1 atau 2 kali sehari bersama makanan, itu yg saya faham…

      boleh ambik sebanyak tu tp kalau sekadar prevention atau belom ada penyakit 3 capsule sehari dah ok, atau remaja untuk minda 1-2 sehari mencukupi, yang penting istiqomah.

  44. sy baru cuba set basic alfalfa+lechitin+herba lax
    byk sgt versi cara pemakanan dlm internet, then sy cuma ambik yg sy fhm je, sy hrp puan komen cara pengambilan set ni sbb sy ambil untuk kurus

    selepas sarapan – 5 biji alfalfa
    selepas lunch – 3 biji lechitin
    selepas dinner – 5 biji alfalfa
    nak tidur – 3 biji lechitin dan 4 herba lax

    semua ni sy ambil setiap hari, jika ade kesalahan sila betulkan,. trm kasih puan

  45. Assalamualaikum…
    sy bru mengambil vita c… sy nk tnya cara pemakan mcm mne..shari boleh mkn brape biji? Ad pantang apa2 ke..seperti xbole minum kafien ke..

    • waalaikumusalam iranazira, utk menghadapi kehidupan penuh pencemaran harini atleast u kna ambik 1bj x2 sehari, kalau takde symptom imuniti rendah, kalau ada ambik lebih, maknanya badan kita perlu lebih.

  46. Assalam puan.. sy bru nak mcuba produk sheklee ni.. sy ada beli set kurus (alfalfa dan lecithin) dan set kulit (vita b, vita c dan vita e) .. blh puan cdgkn cara pngambilan vitamin ni tak? Sbb sy tak tau cara d jmlah y dperlukan..

    • wslm, blh ikut cara yg saya cdgkan di cera makan vit berkesan dan faq, bil blh ikut di botol vit atau lebihkan sedikit kalau ada lebih masalah berkaitan. blh refer update- cek tahap kesihatan anda sendiri

  47. askum puan.. saya bercadang untuk mengambil vitamin b-complex shaklee iaitu untuk menambahkan berat badan.. Untuk pengetahuan puan, saya berselera ketika makan, tetapi berat tidak naik.. Jadi, waktu bilakah saya perlu mengambil vitamin ini? sebelum makan or selepas makan? kuantiti pengambilan bagaimana?

  48. askum puan.. saya bercadang untuk mengambil vitamin b-complex shaklee iaitu untuk menambahkan berat badan.. Untuk pengetahuan puan, saya berselera ketika makan, tetapi berat tidak naik.. Jadi, waktu bilakah saya perlu mengambil vitamin ini? sebelum makan or selepas makan? kuantiti pengambilan bagaimana? tq..

  49. Assalamualaikum, saya baru mula untuk makan vitamin Shaklee, nak bertanya kadar pengambilan untuk vit zinc, ostematrix dan vit. e, boleh makan vitamin tersebut sebelum atau selepas dan berapa kadar pengambilan vitamin tersebut.

    • wslm, sy ada suggest kat cara makan vit, n dos blh ikut kat botol, kalau de msalah kesihatan yang berkaitan blh lebihkan sikit, tu cara yang kami diajarkan since many years ago, ia jd rawatan

  50. Assalam..sy nak bertanya…bagaimana cara makan yg betul bg set berpantang + menyusu + GLA?sy ade beli Alfalfa,B complex,vita C, Vitalea,zinc & GLA..tq

    • wslm, set berpantang dan menyusu sebaiknya ada osteo n esp, akan terasa bdn lebih sedap dan awet muda (esp), zinc 1 jam sblom makan yg lain2 selpas mkn buat 2 kali sehari, b dan c elok lebihkan dr yg tertera di botol kerana chances badan kita perlukan nya lebih mmg ketara dan kalau terlebih xbahaya sebab dlm kategori vit larut air

    • salam lda, boleh ambil 1 x 2 sehari untuk kesihatan ibu dan pembentukkan minda yang excellence lnsyallah, sebelom atau selepas pun blh

  51. Assalammualaikum

    Puan..sy mengambik vit c..alfafa dan lechitin…
    Pagi…selepas mkn..6 biji alfafa
    Tgh hari….selepas makan 3 biji lechitin
    Mlm…selepas makan 3 biji lechitin

    Soalan sy..bila waktu utk sy mengambil vit c?…..terima kasih puan.

      • Salam puan…sy juga mengambil alfafa + lechitin + vit c…..
        Bole puan suggest kn cara dan jarak pengambiln..bila sy perlu ambil vit c..alfafa dan lechitin…

        • Wslm, antara vit tak perlu ada jarak, cuma kalau dengan ubat kena jarak dlm 30 min. sy pun selalu ambik semua serentak dua atau 3 kali sehari lepas mkn, tp lebih baik klu, lec, omega n alf seblom mkn mcm sy explained

  52. Salam puan…sy nk bertanye bolehkah supliment shaklee yg sy ambil spt lecithin dan gla dimkn juga bersama produk kecantikan yg lain..cnthnye soycollegen..pohon penjelasan terima kasih

  53. Salam puan, saya nak tanya berkenaan set shaklee untuk masalah jerawat. saya ambil set (esp+alfalfa+zinc). soalan saya:

    1. adakah combination supplements saya betul untuk masalah jerawat saya?
    2. apakah jadual yang terbaik untuk mengambil supplements tersebut?
    3. buat masa sekarang, saya mengambil esp pada waktu pagi + alfalfa selepas makan. tetapi berat badan saya bertambah, adakah itu effect pengambilan shaklee?
    4. saya bercadang nak ambil lecithin + herb lax untuk menguruskan badan, bagaimana jadual terbaik pengambilan supplements tersebut untuk saya pastikan kedua-dua masalah (jerawat + slimming) saya dapat diatasi.

    • actually the more you take the better sbb setiap produk ada kebaikan tersendiri, saya pun makan 6-10 types since 1997, alhamdulillah mencegah lebih baik dari mengubati dan bila sistem sihat, selera badan juga berpatutan..

  54. Salam puan… Sya teruja tgk puan sgt baik melayan soalan2 dr pengamal2 shaklee.. Sya jugak ada soalan nak tanya puan dan berharap puan sudi membantu..
    Sya br 2 mggu mengamalkan shaklee sbb ada mlsh kulit kering dan besisik yg sgt teruk. Sya amalkan esp, gla, vit c dan alfalfa.. Sejak mengambil shaklee kekeringan pd kulit sya makin bnyk. Adalah ini proses penyembuhan atau shaklee tak sesuai dgn sya? Harap puan dpt membantu.. Tq..

    • Tq, saya jawab soalan yang tak berulang, yang berulang boleh refer rujuk kpd jawapan sebelum.

      pertama untuk merawat sistem, wajib esp n vitalea, seterusnya vitamin utk cantik kulit ialah, c, E, caotomax, atau vivix, b-complex dan alf juga..

      tapi alfalfa kdang2 bagi healing crisis lebih, sbb tu mesti ada esp, dan ambik herblax utk detox, mengurangkan hc.

      Alfalfa tinggi fiber, mesti minum banyak air kalau tak badan jadi kering, mungkin sbb tu kulit makin kering…so minum banyak air

  55. Assalamualaikum.
    Pertanyaan.
    1. Bolekah Saya kelihatan sihat, cantik dalam & luar kesihatan dengan hanya minum ESP?
    2. Bolekah Saya bancuh ESP bersama dengan amalan minuman harian (2 sudu Pati Delima + 2 sudu Madu Arab)sebelum ini?
    3. Sila tegur/ betulkan jika salah jadul minum ESP Saya ini.
    – Selepas bangun tidur, perut kosong @ sebelum makan pagi.
    – Selepas makan petang.
    – Sebelum tidur.
    * Jika petang, Saya tidak minum, Saya akan bancuh 2 sudu ESP sebelum tidur. 1 sudu sudah dibancuh pada waktu pagi. Seperti mana Saya tahu ESP tidak boleh proses dengan baik/ mudarat jika mengambil lebih dari 3 sudu 1 hari.
    4. Andai kata keinginan selepas minum ESP dipenuhi, adakah Saya masih perlu minum ESP ini lagi?
    5. Bolekah jika Saya minum ini berterusan sampai bila – bila sebagai supplement harian? Memandangkan Saya tiada vitamin Shaklee B, C & E (set kecantikan). (Hanya mampu beli ESP setiap bulan sekiranya sudah habis, berbanding vitamin Shaklee lain yang jauh lebih mahal. Maintenance tinggi setiap bulan.)
    Sekian. Terima kasih banyak.
    Wassalam.

    • esp baik untuk baiki sel, sel yang sihat boleh bantu melawan penyakit, esp termasuk produk penting dalam set darah tinggi, jantung, kencing manis, kanser dsb.

  56. salam, puan bagainama saya cara pengambilan vitamin shaklee ni dalam 1 hari yeq:

    1. alfafa complex
    2. lecithin
    3. b-complex
    4. gla- saya dah tahu cara mkn ye melaui page ni…

    Tp sy tetap gak nak tau cara ambil ye…

      • wslm Nadia, ni utk kurus ke..klu untuk kurus, esp satu sudu besar satu atau dua kali sehari supaya kenyang dan boleh kurangkan kuantiti makann, bila lapar ambik esp dlu tunggu dah lapar ambik 5 biji alf dan minumair gelas besar, boleh ambik dgn lecithin, dan lain2 vitambik selepas mkn.

        hlax blh ambik 4biji seminggu 2 kali selpas mkn mlm

  57. salam, puan ok x saya ambil untuk set subur, set cantik, set kurus tp asas je la..sy utamakan subur:

    1. Gla complex
    2. Alfafa complex
    4. lecithin

    saya xnak mkn bebanyak sgt…ada x yg perlu di remove atau perlu di add on…lagi….

    • salam, puan blh rujuk set kesuburan di blog saya ni tp since pn tak nak banyak, ok la set diatas, membantu dalam hal kesuburan tp sy cdgkan tambah viltalea, antara yg terpenting dan sekiranya mengandung vitamin ie folic asid semua aa didlm vitalea..

      • sekarang ni sy perlu add on vitalea…, tapi jika sy pregnant, boleh ke sy ambil lecithin dan alfafa semasa during pregnant…,mcm gla sy tahu tidak boleh….lagi satu ada juga syorkan suruh sy ambil vitamin b-complex untuk folic asid…dan ketahanan tubuh…mane satu ni…keliru…..

        • Vitalea n b complex termasuk set asas, so mmg elok ambik, folic asid ada dalam vitalea n b co jgk.

          Bagi kami pengamal lama shaklee, semua vitamin ada khasiatnya tersendiri dan tak ada yang bahaya diambil ketika tidak mengandung atau mengandung, lnsyallah selamat digunakan pd setiap peringkat usia dan keadaan.

          Yang tidak dicadangkan ketika mengandung cuma herblax shj kerana menyebabkan sakit perut dan membuang air, ditakuti kebetulan kandungan mmg lemah dan sekali gus berlaku keguguran, akan menyabitkan dgn herblax..that’s the reason bkn disebabkan ada ingredient yg merbahaya.

  58. saya sangat ingin minta pertolongan admin. mintak tolong aturkan cara pemakanan vitamin2 shaklee ini, saya belum pregnant lagi:

    1. Gla
    2. lecithin
    3. alfafa

    add:

    1. esp
    2. vitalea

  59. Assalamualaikum….saya nak bertanya jadual pengambilan set untuk kencing manis…saya mengalami kencing manis yang kronik…kaki saya memang dah rasa kebas-kebas.,sembelit…saya ada membeli set lengkap kencing manis shaklee ni…vivix,vita lea,b complex,vita c plus,zinc,ostematrix,lecithin,omegaguard,Gla,Vita E,herblax…saya juga ingin mengandung semula…anak sulung lahir 2010…boleh bagi pendapat cara pengambilan yang berkesan untuk saya…semoga penerangan puan kepada saya menjadi wasilah untuk Allah sembuhkan penyakit saya ini…amin ya rabb…

    • Terharu pulak saya baca masalah dan harapan pn tu,

      sy asingkan dr produk puan tu, set asas/ wajib ialah esp, vlea, bco, c500 dan oste- set ni lnsyallah untuk baik pulih sistem, rawat pd punca masalh- cara mkn spt dinyatakan di blok sy.

      Lec, omega, vita e-mengkhusus kpd penyakit2 spt, kencing manis, darah tinggi, kolsterol tinggi, jantung, membantu rawatan dan pencegahan

      zinc , gla, E-membantu kesuburan, suami dn isteri elok amalkan

      Hlax- cuci usus, detox, membantu penyerapan vit, tp makan 4-5 bj seminggu sekali atau dua kali shj ( mengandung dan menyusukan tidak digalakkan)

      cara makan zinc waktu perut kosong, esp bolih sebelom atau selepas, lec, omega, alf elok seblom, lain2 vit ambik selepas.

  60. Pingback: Daftar Ahli Shaklee Dengan Penaja Yang Berwibawa - Ejaz Beauty Lounge

  61. Asmkm sy menglami hypertiroid sejak august 2013 serta mengalami keguguran rambut.. Vitamin ape yg perlu sy ambil dan bagaimana jadual pengambilanya?

    • Waalaikumussalam Ema, lnsyaalah dalam shaklee apabila berlaku sesuatu breakdown atau masalah bermakna ada sel yang tak dapat cukup nutriens secara berterusan. vitamin wajib hujung rambut sampai hujung kaki dapat dipenuhi dengan penganmbilan esp dan vitale.

      Punca yang menyumbang kepada penyakit juga ialah serangan radikal bebas, ini boleh diatasi dgn pengambilan Vivix atau vit ACE

      Punca seterusnya menyumbang kpd penyakit ialah stress, jadi amalkan Bco 1×3 kali or 2×2 sehari selepas mkn.

      Seterusnya ialah omega dan lecithin untuk fungsi kelenjar yang betul.

      • Asmkm..hypertiroid mempunyai iodin yg tinggi..dlm vit lea mengandungi iodin ..puan mencadangkn sy mengambil vit lea tp sesuai ke sy mengambil vit lea utk mengatasi keguguran rambut sedgkn sy mengalami hypertiroid?

  62. Assalamualaikum Puan,

    Sy sedang hamil trimester ke 2, sy ingin tahu berapa bji b com, vitalea, oste , omega & vit c(chewable 100) yg perlu di ambil sehari? Akhir skali bole ke sy amik Alf msa pregnant?

    • waalaikumussalam Nor, blh lebihkan dari label sebab yg dilabel tu daily requirment utk org normal ie vitale, bco, c dan oste sbb pregnant keperluan lebih kalau rasa badan masih letih, tp klu dah rasa ok nak ikut label pun not bad, tp c kena ambik c500, atleast 2 bj sehari, alf sy ambik during mengandung dan lnsyallah baik utk kesihatan ibu sekaligus anak. contoh vitalea, bco,c500 – 1×3, oste 2×3, omega1x2 atau 3, alf 3×2..blh adjust sendiri ikut symptombadan, refer posting, tahap kesihatan anda di blog sy.

    • Hyper tu hyperactive ke? Sy akan cuba rujukkan pada shaklee nutritionist nanti, tapi buat masa ni klau isunye tinggi iodin dan vitalea ditakuti meningkatkan lagi masalah tu, lebih baik jgn ambik tp bolih gantikn dgn mealshake, ada khasiat lengkap juga.

  63. Salam.

    Akak, saya nak tanya..

    kalau nak ambil alfalfa tu…berapa biji ye wajib ambil sekali makan? memang wajib 10biji ke sehari? ataupun boleh makan 2 biji je sehari?

    • salam, daily requirement ialah 10, boleh ambik 5 x 2..antara khsiat alfalfa ialah tinggi serat, membantu memenuhi keperluan serat dari sayur dan buah-buahan sebab kita tak makan 4-6 serving sayur dan buah2an sehari, itu belum termasuk keperluan lama2 yang dah kurang selama ni. Insyallah

  64. Salam Sis… tumpang tanya..saya ada beli esp dan alfalfa..saya nak naikkan berat badan..bgaimanakah cara pengambilan esp urk menaikkan berat badan ? dalam masa yang sama saya juga nak kulit yang cantik… terima kasih..

  65. salam sis..tumpang tanya..bagaimanakah cara pengambilan esp untuk menaikkan berat badan? saya ade beli alfalfa dan esp..bagaimana cara mkn keduanya? tqvm..

    • salam, utk kulit cantik pembuangan kena lawas, ie alf n hlax. tambah berat esp + mealshake ambik lepas makan, cantik kulit blh Ace n B co n collagen atau vivix + collagen, hasil akan nampk cepat

  66. Salam,puan saya baru nk amalkan produk shaklee ni,saya nak kombinasi untuk cantik,kurus dan subur.ini antare pilihan saya,vitalea,chewable vita c,gla,omega dan vita e.adakah sesuai pilihan saye?

  67. Salam…

    Saya baru nak mencuba makan alfafa dan lechitin..

    Berat badan saya 67kg..tetapi saya tak tau waktu bila yang sesuai dan berapa biji alfafa n lechitin yang perlu saya ambil sehari…saya juga ingin tahu suplement ini sesuai kah dimakan waktu haid…harap akak dapat memberi penjelasan…

    Terima kasih…

    • Dua tu membantu tapi sebaiknya atleast tambah esp, dan cuba lengkapkan set dan pileh makanan rendah kalori dan amalkan gaya hidup aktif

      • Terima kasih puan….

        Jadual pemakan vitamin yg sy amalkan sekarang….
        Pagi….1 sudu esp
        After bfast….2bj lechitin
        Before lunch…1 sudu esp
        After lunch….3 bj alfafa
        Before tea time….1sdu esp
        After tea time….2 bj lechitin
        After dinner….3bj alfafa

        Adakah betul jadual pemakan sy tu puan….harap puan boleh berikan pandangan….

        Terima kasih…

  68. Saya nak tnya pendapat sy mglami resdung yang mnyebab kan muka saya mudah naik jerawat dalam masa sama saya jgak ingin gemuk.. apakah product2 yang perlu saya ambik untuk merawat semua pnyakit saya nie
    …..

  69. salam…puan sye nak tnye….sye ade mengambil vitamin c dan vita complex e…sye ade terbce entri puan sebelum ini yg menyatakan klu nak berkesan bile gune shaklee kene ambil esp dahulu…tpi sye tidak mengambilnye terlebih dahulu kerana tidak tahu sebelum ini…apakah sye boleh teruskan dengan mengambil terus kedua vitamin ini tanpa esp atau perlu mengambil bersama esp untuk mendaptkan keberkesanannye?harap puan dapat menjwab persoalan sye ini..

    • Kalau ambik esp memang kesihatan keseluruhan akan terasa lebih baik dan badan tak kendur atau lembik (pejal) sebab esp jaga kesihatan dan integriti sel hujung rambut sampi hujung kaki. Penyerapan vit2 menjadi lebih baik kalau sel2 sihat, b olih teruskan, tapi tak dapat hasil maksima..tp still baik sebab shaklee penyerapan terbaik banding lain2 brand, telah dibuktikan melalui ujian2 klinikalnya.

  70. salam, sy ada masalah gastrik n angin dlm badan.. dulu buanairnbesar mmg tak lawas n najis pn keras…tp setelah 2bln mengambil shaklee alhamdullh ada perubahan tp ada masa jg sakit ulu hati n perasan tdk sdp dtg seperti tngn n kaki berasa sejuk rasa mual, berat kepala n sakit badan.. atau jadual cara mkn sy perlu d ubah
    lps solat subuh ambil esp + milo
    sejam lps tu amlb spirulina elken 10 bj
    5mnt lps tu mkn kuih n mkn nasi
    setengh jam lps tu ambl vita c 2, gla 1 n b com 1
    tenghri dlm jam 1 lbh lps mkn tenghri ambl vitalea 1 n 3 alfalfa
    ptg jam 5lbh mkn nasi lps tu ambl alfalfa 3 bj n omega 1
    jam 8 lbh ambl lg spirulina 10 bj lps 5 minit mkn nasi ckit. lps tu ambl vita e 1
    sblm tdr ambl oste 4bj n esp + milo
    perlukn sy ambl herblx setiap hujung minggu… tqvm ya puan

    • Maaf spirulina tu untuk apa ye, cuba testing spirulina rendam dlm air, brp lama utk dia betul2 pecah , cuba ambil sebiji vitalea, biasa dlm 5 minit sudah pecah sepenuhnya. ujian klinikal menunjukkan vit2 shaklee dlm 30 minit sudah berada didlam darah vit2 yg tertulis dilabelnya, lni dipanggil explosive technologi atau teknologi pecah, bnyk brand dipasaran tak pecah2…takut bahaya jd batu dlm buah pinggang, dlm perjalanan dia untuk dibuang keusus besar.

      Lg satu sy lihat oggy mengambil masa smpi 30 jam lepas mkn baru ambik C, GLA dan bco, sepatutnya mesti selepas makan immediate, sbb tu rasa pedih perut dan nak muntah…seterusnya minum dlm 3 liter sehari air kosong.

  71. salam puan.. spirulina elken ni vitm utk syuran. rasanya mmg lmbt hncur tu… or sy perlu kunyah2 bru telan…ohh lps mk
    n nasi kena trus mkn suplmt shaklee kah? sbb kata upline n infour dr intrt kena tunggu lps mkn 20-30 mint bru blh ambl suplmt tu?

    • vit utk syuran? maksudnya? Warna hijau coating vitalea tu dari spirulina, vit shaklee kena ambil bersama makanan sebelum atau selepas keuali esp atau meal replacement n zinc.

  72. salam puan…
    saya berminat untuk mencuba produk shaklee ni memandangkan saya mengalami masalah senggugut yang teruk pada setiap bulan…
    masalah sy sekarang saya susah skit nak telan pil.

    bolehkan saya hanya mengambil ESP sahaja dan adakah ia berkesan untuk mengurangkan senggugut.

    • esp asas, begitu juga multivit n multi minerals ( vitalea), klu tak boleh pil blh gantikan (vitalea) dengan mealshake atau cinch, osteo blh masukkn dlm esp dia akan pecah, dan ambik gla (kapsul), jg boleh dilarutkan dalam powder diatas, tp capsul mungkin puan blh telan sebab lembut.

      Tapi untuk pengetahuan puan, bentul pil shaklee juga telah di buat kajian yg ianya selamat dan boleh ditelan oleh manusia, ada ujian utk itu oleh shaklee. wallahu’alam.

      • ooo…mudah ditelan ke…?sebab saya tengok produk shaklee ni ubatnya agak besar tu yang menjadi masalah saya untuk telan ubat tu…
        kalau diikutkan set yang dicadangkan yang betul2 untuk mengurangkan senggugut saya perlu ambik produk ape ye…

        terima kasih puan kerana sudi mambantu…

  73. Salam…
    Saya nak tanya, bolehkah saya ambik slimming set Shaklee (ESP, Lechitin, Alfafa, Herb Lax n Omega Guard) dengan Vit c dan E? Bolehkah puan bagi paduan cara pengambilan yang betul bagi setiap kali waktu makan. TQVM.

    • semua blh campur tak ada pantang, cuma agih2kan sukatan buat dua kali sehari, cara sila rujuk cara makan vit dan lain2 jawapan di ruangan komen, tq

  74. Assalamualaikum. .sya ada mslah ggur rambut n jerawat..saya ada amik esp,vit c , vit e, gla, zinc complex n alf..mcm mana cara tbaik utk makan supplements tu..sbb confius la..

  75. as salam puan…sya nak tanya, sya pregnant 12 minggu, blh tak saya ambil vitelia dalam awal2 begini?…sya juga ada masalah diabetes dan sembelit. terima kasih

    • Vitamin asas, patut diambil 6 bln sebelum kandungan, refer tajuk set mengandung shaklee, atleast esp n vitalea, untuk lawas dan diabetes tambah osteo n fibre..ie alf, ni set minimum, set kencing anis blh refer tajuk kencing manis..

  76. Salam,

    Saya ingin mencuba alfafa dan lecithin untuk kurus. tapi saya ada masalh gastrik
    boleh saya tau aturan makan yang sesuai

  77. Salam puan, mohon pencerahan, boleh kah oste di makan bersama gla atau vita e. Terime kasih atas kesudian pihak puan menjwb persoalan sy.

  78. salam puan, saya telah mengambil set kecantikan (B-Com, Vit-Cdan Vit E)
    selepas sarapan saya mkn B-Com 1 biji dan Vit-C 1 biji,
    Tengahri 1 biji VIt-C
    slps mkn malam 1 biji VIt E
    Mohon pencerahan, betulkah cara saya makan dan dah hampir dua bulan tiada perubahan pada kulit saya?
    saya hampir putus asa…

    • wslm, actually how bad ur skin prroblem? for ur info, esp n vitalea, penting utk merawat semua masalah, dan sy klu ada masalah berkaitan imuniti mcm nak kena selsema dsb, sy makan c 3-4 biji 2-3 kali sehari, sbb badan kita perlu lebih dlm keadaan tu, empat tu , 2 sya akan patahkan supaya release immidiately 500mg, lg dua biar sustaine release, biasa blh lawan masalah tu at the same time kulit jadi shine..maksudnya take more klu ada masalah

      • Act masalah saya ialah kulit saya kasar, kering dan kusam…
        saya jg ada mslh selulit
        saya berkulit sawo matang..
        apa yg perlu sya lakukan n mkn untuk dptkan kulit yang cantik

        • masalah selulit ialah esp, dia akan tukar lemak jadi otot, tubuh akan jadi lebih firm. sel bertukar setiap 90 hari, so kena ambik lebih vit ace dan bukan serta merta sbb produk kita bertidak sehingga keperingkat sel. sel membentuk tisu, tisu membentuk organ dan organ2 membentuk sistem

  79. Salam puan, maaf ganggu, sy ingin minta pendapat puan, isteri sy baru sebulan bersalin dan sdg menyusukan anak, sy bercadang utk beli shaklee collagen utk isteri, boleh kah isteri menggunakannya? Dan berape harganya? Terima kasih dahulu utk pihak puan.

    • Saudara Luqman, shaklee adalah sykt yg mementingkan keselamatan pengguna at all time, jd tak ada masalah, penyerapan berlaku very fast ditempat yang berkaitan dlm perut..tak ada konsep bahaya pada baby dsbnya, yg not adviseable semasa menyusu cuma herblax, sbb nnt baby berak2 sama..harga member dalam 238 if u r already mbr, klu belom elok register mbr to get more benefits.

  80. Salam puan, sy bercadang utk belikan isteri sy collagen shaklee powder, isteri sy br sebulan melahirkan dan sdg menyusukan anak, bolehkah isteri sy mengambil collagen tersebut?terima kasih atas jwpn pihak puan..

  81. Salam..pn sy bru nk try prodk shaklee, sy bersalin ceser dn skrg bby dh 3 bln..apakh produk bajet yg sesuai n blh sy ambil untk banykkn ssu + cantikn kulit skali?

      • Salam
        Saya ada mgambil set shaklee mgndung kecuali b-complex
        Saya nk tau waktu pmakanan yg betul.
        Pagi saya ambil asid folic…
        Saya jg ada kncing manis dan berat badan belebihan..
        Mohon jasa baik puan beri tnjuk ajar…
        Terima kasih

        • set mengandung terbaik ialah ada esp, vitalea, B complex, SR C, osteo, kencing manis n kurus boleh add lec dan alfalfa, cara makan pls refer dalam blog, tq

  82. Salam..pn sy bru nk try prodk shaklee, sy bersalin ceser dn skrg bby dh 3 bln..apakh produk bajet yg sesuai n blh sy ambil untk banykkn ssu + cantikn kulit skali?

  83. Salam Puan, saya baru nk berjinak2 dengan produk Shaklee ni, sy ambil esp +alf + lec + herblax. Cuma sy agak keliru dgn cara pgmbilan antara alf dan herblax. sy nk tanya kalau sy ambik alfafa 3bj lps lunch & dinner dan 3bj lec lps lunch & dinner, bila masa yg sesuai utk saya ambik herblax ye ? adakah perlu digantikan alf dgn herblax jika sy ingin ambil herblax atau sy boleh ambil kedua-duanya dlm sehari ?
    Terima kasih.

    • Herblax blh ditambah walau ada ambil alfalfa, maan malam 4biji, seminggu sekali atau kalau masalah sembelit 2 kali seminggu. ibarat berus dawai longkang ie cuci usus besar kita.

  84. Salam puan
    Bole puan suggest tak set utk
    -kulit brjerawat & brparut
    -keguguran rambut teruk
    -mslh berat badan
    Apa yg sesuai dgn problem sy tu & cara pgmbilannya skli..harap puan dpt mmbantu ..tqsm 🙂

    • untuk sebarang masalah, balik kepada rawatan sistem ie esp dan vitalea, jerawat dan parut, lebihkan dos C contoh masa teruk ambik 4bj 2 kali, 2 bjk patahkan untuk release 500 mg sertamerta, bila dah ok blh back to normal 1bj 2x sehari. keguguran rambut dan jerawat zinc 1bj 2x 1 jam sblom mkn.

      Bcomplex juga perlu 1bj 3x sehari untuk elak stress minda dan fizikal, berat badan ambik atleast 5bj x 2 lec, alfalfa pon 5bj x 2 (blh lebihkan sehingga 20 sehari, lagi berkesan, bila dah ok blh urangkan seperti yg di botol

  85. Salam puan,
    sy ingin bertanya, sy seorg ibu yg menyusukan anak, sy selalu pam susu sekitar pkl 9 mlm dan kemudian sy mengambil esp dlm pkl 10 mlm, bolehkah esp di makan pd waktu tersebut? Kerana ada yg menyatakan esp x elok di makan waktu lewat mlm,
    Harap pihak puan dpt membantu, terima kasih yg x terhingga

  86. Salam, puan, sy ingin bertanya, sy ibu yg menyusukan bayi, selepas pam susu sekitar pkl 9 mlm sy ambil esp. Soalan sy bolehkah esp diambil waktu mlm? Sbb sy ade dgr esp x elok minum waktu mlm sbb kita x bnyk guna tenaga. Hrp dpt penjelasan dr pihak puan.terima kasih

    • setahu saya bagi yaang ambil dua kali sehari mmg ambik awal pagi dan malam sebelom tidur, xde masalah, dia akan buat repair masa kita tidur, tambahan bagi yg menyusukan, tenaga selalu diperlukan sepanjang masa

  87. saya ada ambi set kurus khas untuk breastfeeding mother. saya confuse. lecithin ambi before every meals kah atau after meals?

  88. saya nak tanyalah muka sy ada masalah jerawat.. dan atas nasihat pakar sy kena ambil vita lea, gla, vitm c, omega, dan e.. tapi sy keliru dgn cara permakanan..sebab mengikut review sy baca ada yg mengatakan gla dan vitm e tidak boleh d ambil bersama..
    1.bolehkan puan susun jadual pmknn sbnr utk sy?

    • lnsyallah takde masalah ambik mana2 vit shaklee bersama, macam makan nasi, lauk, sayur, buah dsb tp cara blh juga refer blog sya, peyerapan berlaku dibahagian perut berlainan walau diambil serentak, tq

  89. Salam puan, sy bercadang untuk beli cinch energy tea mix, bolehkah kita minum cinch tea beserta vitamin shaklee yg ln kerasy difahamkan perlu jarakkan pengambilan antara kafriein dan votaitamin shaklee.hrp puan sudi membantu.terima kasih.

  90. Askum..puan sy preggy 4mnth dan ada kencing kotor serta darah tinggi…utk kencing kotor tu Dr ada bg antibiotik utk d mkn utk drh tggi x ada..soalan sy bolehkah sy ambk supliment shaklee dan vitamin apa yg puan syorkan utk sy ambil?

    • dalam shaklee, garlic ialah natural antibiotik dan seribu khasiat juga termasuk baik utk masalah darah tinggi, nutriferon utk boost imuniti dan bunuh bakteria, lain2 ambik set basic shaklee dan alfalfa, agak banyak tapi akan bri kesan terbaik, sy sendiri amalkan bnyk dan alhamdulillah diusia 52 sekarang bebas masalah2 penyakit keturunan dalam keluarga dan akan slow down aging proses klu ckup vit.

  91. Salam puan, sy ingin bantuan dr puan, sy br 2 bulan bersalin dan bercadang menggunakan shaklee utk penurunan berat bdn dan penambahan susu bdn. Tp sy dah period skrg dan boleh kah sy mengambil pil perancang dan dimakan bersama vitamin shaklee yg lain? Hrp puan dpt memberi penjelasan.terima kasih

    • wslm, boleh ambik set kurus yng lengkap plus some exercise mmg blh kurus sekaligus untuk kesihatan, awet muda dan banyakkn susu sekali, blh jarakkn 30 min dgn pil perancang

  92. saya menghadapi masalah kolesterol level yg agak tinggi..supplement apa yang saya patut ambil n bila saya harus ambil..trimakasih

  93. saya menghadapi masalah kolesterol level yg agak tinggi..supplement apa yang saya patut ambil n bila saya harus ambil..trimakasih

    • kolesterol tinggi bahaya zalina, elakkn cepat stress ambik bco, sbb bila stress badan keluarkan kolesterol lg, untuk pecahkan kolesterol lama omega, mengelak pemendapan kolesterol baru, shaklee baru launch Phytocol-st, lecithin bantu penyerapan omega lebih baik, vit E cairkan darah dan memcegah kolesterol menjadi kers dan duduk dalam saluran darah, walaupun saluran dah sempit darah masih boleh mengalir.

      Untuk betulkan sistem badan boleh la tambah esp, vitalea dn vita c, juga mencegah oxidised cholestrols…semua tu saya amalkan sebagai pencegahan, kalau dah sakit perlu ambik lebih

  94. As salam .. Puan ..
    Saya baru mengamalkan shaklee dlam 1 bulan lebih ..
    MS & ESP = Saya ambik utk menambahkan berat badan .. Sbb umur saya 32 tahun namun berat badan hanya 39kg ..
    Vitalea = Utk vitamin tambahan ..
    BCom + appeton prenatal bcom = utk persediaan perancangan awal utk mengandung .. Saya pernah mengandung pada tahun 2004 dan selepas itu hingga skrg saya belum mengandung lagi.. Boleh kah kalau saya mengambil Shaklee bcom dgan appeton prenatal bcom skali makan? Sbb menurut yng d sarankan utk perancangan mengandung mesti dlam 400mg shja.. Sedangkan Shaklee bcom 500mg dan appeton bcom 400mg melebihi drpada yng di sarankan …
    Harap puan sudi membantu .. Terima kasih ..

    • wslm, so far dah sebulan badan ada naik ke? saranan saya kalau puan nak mengandung elok ambik set lengkap kesuburan sebab dah agak 10 tahun, satu jarak yg agak panjang…berkenaan mencampurkan produk shaklee dan brand lain xde masalah sbb shaklee ibarat makan makanan berkhsiat sje, tp bcomplex shaklee adalh satu2nya bcomplex lengkap sebab mengandungi 8 b, sy kurang pasti tntg bcom shaklee 500mg tu, sbb setiap b shaklee berlainan mg nya sesuai keperluan badan dewasa normal..

  95. Salam puan.

    Saya baru berjinak2 dlm shaklee.
    Saya baru beli lect, omega dan alfalfa utk suami saya ( berat badan dlm 140 -145kg)
    Semua tu diambil sebelum makan 15 minit. N ubat kencing manis sebelum mkn juga (nasihat doc sejak thn lalu)
    – tapi ada juga ambik vita c n double x ( tenaga) dari produk amway.
    -adakah saya perlu tambahkan lagi pengambilan vitalea n vivix? (Juga mempunyai kolestrol 5.3 n uric asid yg tinggi)
    -saya amat memrlukan pencerahan dari puan dan terima kasih atas setiap jawapan yg diberikan .

  96. assalamu’alaikum Puan

    saya ingin bertanya tentang mslh eczema. saya mempunyai eczema sejak kecil lagi. kulit sangat kering, bersisik dan gatal. saya baru nak mencuba shaklee

    bolehkah Puan suggestkan

    -vitamin yang sesuai dalam bajet yang sederhana kerana saya masih lagi seorang pelajar
    -dan cara pengambilannya

    sekian, terima kasih

    • waalaikumussalam, saya cadangkan, ambik set asas,esp, vitalea, bco n vita c dan nutriferon.

      esp ialah protin lengkap, untuk baiki sel, hujung rambut sampai hjg kaki, vitalea tuk pastikan semua sel dapat vitamin tuk pasikan ada baik pulih secara sistem, bukan symptom saja, bco utk sistem saraf dan anti stree, vita c utk kuatkan imuniti dan cantikkan kulit, nutriferon, imun booster, kalau dah ok, nuriferon nak stop pon boleh

  97. Salam puan,
    saya dah 2tahun berkahwin dan ad consult dr pakar n dpt tahu husband kekurgn air mani dan sperm xtahan lama,mslh sye pulak period saya tak stabil dan selalu sengugut saya nak tanya puan vit apa y patot sye ambil untuk hamil,saya dahului ucapan terima kasih atas bantuan puan.

    • Wslm, untuk bnykkn air mani ialah zinc, vit E dan coq health untuk bagi sperm berkualiti, tahan lama dsb. utk period tak stabil dan senggugut ialah, gla, osteomatrix, anti stress dan natural pain killer bco, vit C to protect cells, esp dan vitalea maintain sel-el yang berintegriti kesluruhannya (sistem)

  98. Salam.. saya ada beli set senggugut GLA COMPLEX, OSTEMATRIX, B-COMPLEX. boleh cadangkan jadual pengambilan yg sesuai?

  99. Assalam pn.
    Saya dh gunakan produk slim shaklee 4 bulan yg lalu. Alhamdulillah bju lm ada yg blh d pkai semula.
    skrg saya tmbh lg bberapa produk shaklee lg. Blh x pn guide saya cara pngmbilan brkesan, bila n bpe juml? Saya ada chinch, esp, teh, omega, lecithin, alfafa, ostemetrix, herbalax, ginger. T.kasih

  100. Salam puan, sy brcdg ambil shaklee seperti collagen, vita e, vita c, bcomp dan herblax. Herblax seperti membuang sisa makanan kita. Jd mcm mana dgn vit yg akan sy makan, adakah dibuang sekali? Atau tdk perlu amnil vit lain ketika hendak mkn herblax. Mohon pencerahan dr pihak puan.terima kasih.

    • Insyallah, the shaklee difference, shaklee vit pintar dan cepat serap, so xade yang dibuang…herblax elok makan malam berkesan selapas lbh krg 8 jam, esok pagi akan start mencuci…dtx juga elok mkn dalam pkol 10 mlm berkerja terbaik sewaktu kita rehat dan tak makan.

  101. Salam puan, saya baru je menjalani D&C krn bleeding. Saya br ingin mencuba shaklee dan saya tlh membeli esp, gla dn vita-E. Saya ingin segera sembuh dn hamil semula memandangkn umur dh nk msk 40 thn tp masih blm ada zuriat. Sy dh 2 kali keguguran. Hrp puan blh cdngkn vit yg sesuai dgn mslh sy ni. Trm ksh

    • waalaikummussalam, cuba lengkapkan set asa shaklee yg mengandungi esp, vitalea, vita c500, bco n osteomatrik, sebab mengikut kajian dgn pengambilan set asas 5 ini mampu merawat sistem dan tambahan gla, vita e, nutriferon, lec n zinc, mmg bagus, semua ada peranannya masing2 dan lain kali blh cuba juga coq, omega, vivix dsb supaya badan dapat semua sekurang-kurangnya dalam setahun…

  102. assalamualaikum nak tanya..sy ambil shaklee vit c, vit e dan b compex..selepas mkn boleh ke makan supplement ni serentak ataupun kena jarakkan masa…

    • wslm, boleh saja. macam makan pun kita makan macam2 dalam satu pinggan , badan kita tau serap vit2 yang diperlukan badan.

  103. salam puan..saya bercadang hendak mengambil vitamin c+lecithin+alfafa+esp..saya nak kurus + nak cantik haha..boleh tak puan suggestkan jadual pemakanan saya??
    terima kasih

    • saya mmg akan bagi produk konsultation pada my customer dan bimbingan fr time to time, blh flw cara yang sy amalkan dan share di artikel cara makan vit.

  104. salam puan,

    sy nk tnya cra pemakanan utk esp, alfalfa, vit c n b complex..

    biasa nya sblom brkfst sy akn ambil esp n utk alfalfa 6 bji sehari smada slps mkn tngahari atau mlm..

    mcm mna pula pngambilan vit c n b complex? brapa bji sehari n blh ke diambil sekaligus atau perlu dijarak kn masa?

    terima kasih.

    • salam, C dan B ambik selepas makan, 1bj x 2 atau 2bj x 2, 2bj x3 sehari bergantung kepada tanda2 badan, contoh stress, xcukup tidur, demam, selsema, masalah kulit, lebihkan dos, vit akan jadi rawatan.

  105. Assalam..sy bru ajer mncuba product shaklee ni..sy nk tnya mcm mnakah cara yg betul utk mkn vit garlic..adakah garlic ni mkn wktu pg atau mlm..adakah dia dimkn selepas atau sblm..terima kasih

  106. Assalamualaikum
    Puan, boleh atau tidak saya nak makan set cantik+set kurus, dan boleh atau tidak saya campur dengan suplemen lain? Suplemen yang saya nyatakan itu adalah habbatussauda+minyak zaitun+herbalife.. Adakah boleh? Mohon pencerahan dari pihak puan kerana saya dalam dilema sekarang. Harap puan balas..
    Terima Kasih.

    • Waalaikumussalam, saya jawab bagi jenaa shaklee, lnsyallah boleh ambik banyak sebab 100 natural dan bebas bahan2 bahaya seperti logam berat, perisa,perasa, pewarna dan sebagainya, untuk herbalife, saudari kena dapatkan kajian sendiri tentang kandungan sampingannya macamana..sbb difahamkan bnyk produk sliming ada logam berat supaya lebih berkesan..untuk habatussauda n minyak zaitun lnsyallah mempunyai khasiatnya tersendiri

  107. salam, saya mengambil set kecantikan shaklee iaitu ESP, vit e,b dan c dan juga zinc. Selalunya saya mengamblil vitamin b,c dan zinc serentak. Adakah ini dibolehkan atau dapat mengurangkan keberkesanan? Terima kasih.

    • salam, lnsyallah pengambilan serentak tak de masalah sbb penyerapan setiap vitamin berlaku di bahagian perut yg berlainan walau masuknya serentak…

  108. aslm puan..sy ingin meminta pandangan dr puan tentang cara pemakan yg betui serta dapatkan jadual pemakanan yg betui tentang produk yg sy beli.tujuan utama adalah ingin kurus n putih..
    ,vit E,lecithin+alfafa++herbalax+esp..sb semakin byk sy membaca dr sumber internet ,smakin keliru cara pemakanannya.. harap puan boleh membantu saya..

    • wslm, start dgn hlax mlm 4bj, irst time buat 2-3 mlm berturut2 bg cuci habis usus besar ibarat berus dawai longkang, lpas tu seminggu sekali blh tp boleh je lebih dr sekali klu rasa terlebih mkn, angin dsb…vit e selepas mkn, yg lain2 blh refer spt yg sy share diblog ye…

  109. I was very happy to find this page. I want to to thank you for your time for this particularly wonderful
    read!! I definitely loved every bit of it and i also have
    you book-marked to look at new stuff in your blog.

  110. Salam puan,

    Saya nak tnya cara makan yg betul untuk set jerawat. Saya ade makan esp, vit c and b. Esp biasa sy akan mkn pg, b tgh ari dan c mlm. Dulu ade tmbh makan vita e complex. Tp sy stop sbb mcm xberkesan sbb dah almost 8months mkn set ni tp jerawat batu dan kadang2 bernanah stil tumbuh.parut pun mcm xberkurang sgt. Saya prnah terbaca kalau muka berminyak dan berjerawat better stat ambil gla dlu. Betul ke? Bila waktu sesuai untuk mkn gla. Perlu tunggu first period ke? Sbb saya belum kahwin and x merancang.

    • B n C ambik 2 kali atau 3 kali sehari selepas mkn ie mega dose utk jadi rawatan n elok tambah vitalea sbb ada vit2 lain yg penting dan seimbang untuk baiki sistem.

  111. Salam puan.
    Sya ad mslah hypertiroid. Sya prnh brtnya tntg pngambilan shaklee pada beberpa deller produk shaklee. Tpi suma xsma jwpan. Sya jdi tkut sbb sya xpnah mgmbil ap2 supplement tmbhan. Hnya mkn ubat yg dsarankn doktor. Sya sbnrnya mhu mncuba shaklee krna byk tetimoni yg bjaya. Kyakinan pda shaklee tue ad tpi risau n tkut jika trslah ambil supplement yg betul. Sya pown dh muak mkn ubt doktor coz 4 thun ngan pyakit nie.. dan 4 thun blom dpt ank. Sya nk smbuh n kmbali kpda hidup yg normal..
    bolehkh sya yg bpyakit tiroid mahu kurus dan cantik.. sbb sy juga ad bca beberapa artikel yg mngatakn pyakit tiroid tidak bkesan jika mngambil collegen, glutathione, roseship(agen pmutihan n kcntikn).
    Dhrap puan dpt mnyelesaikn mslah sya.

  112. Slam Puan,

    nak tanya boleh ke saya amik ALFALFA – LECITHIN macam jadual dibawah?

    Lecithin: 3 biji 15 mins sebelum makan.
    Alfalfa: 3 biji immediate selepas makan.
    Chinch Shake: Dinner

    • blh ruj di cara mkn vit, vit2 sblom ie lec, alf, omega, zinc, phytocol, blh ambik serentak sblom mkn, yg lain2 selepas, cinch ok mlm sebagai ganti dinner.

  113. salam…

    saya ingin mengurangkan kadar kolestrol saya. saya bru saja berjinak2 dengan suppliment shaklee.
    1. Bolehkan B Complex, Vita C & Omega Guard di ambil serentak.
    2. Sekiranya sy ingin mengambil Lechitin & Heb Lax boleh tak untuk menurunkan berat badan.
    3. bilakah masa yg sesuai pegambilannya.

    Terima kasih

    • semua produk shaklee blh ambik, yg blom dikesan sakit sebagai prevention, yg dah sakit lebih2 lg perlu, setiap produk ada manfaatnya. cara mkn rujuk yg sblom dan selepas spt di cara mkn vit.

  114. salam puan…saya ade masalh besar,,,di bahagian mata saya banyak sgt kutil atau biji2..semakin hari semakin banyak dan besar..sekarg saya ade amalkan vit c dan vit e tp mash same je…kulit saya juga kusam n tidak berseri..umur saya baru 25 tahun tp da nmpak berusia..saya da check paras kolestrol saya..sgt rendah bacaan mungkin ni keturnan..saya hilang keyakinan diri untuk berhadpan degan orang ramai..blhkah puan suggest kan sya patut ambil vitamin yg mana…tq puan..harap puan dapt membantu..

    • wslm, better u invest on set kolesterol ie, lecithin, omega, alfalfa, mkn seblom mkn ikut sukatan di botol..dan teruskan makan set yg ada tu selepas mkn

  115. Salam puan, saya baru dapatkan b complex n zinc complex. Tujuan saya beli vitamins ni adalah sebab saya mengalami masalah keguguran rambut. Jadi boleh puan cadangkan waktu dan dos pemakanan yg sesuai?

    • wslm, jadikan amalan harian, ikut cara sy share di blog, lnsyallah, tp kulit elok ambik tambahan vitamin antioksidant, ACE, atleast C atau vivix

  116. Salam,

    Saya baru start ambil Gla+alfalfa+b complex. mcm mane jadual pengambilan bagi vitamin yg sy bru ambil ni yer? confius sikit lah.. tq puan.

    • wslm, ambik 3-5 alf x 2 seblom lunch n dinner, klu lepas pon blh, sblom llbh baik mcm sy terangkan di cara makan, gla lepas mkn 1cap x2, bco lepas mkn 1 bj x 2..

  117. salam .. nak tny . saya ad amik vitamin c .. dan skrg sy sedang brusaha mnurunkan brt bdan .. sy ingin mgamalkan clenx tea .. apakah waktu minum terbaikk sy perlu buat agar tidak menjejaskan khasiat vitamin c

  118. semua ambaik selepas mkan..vit c ambik lebih antara 2-4 sehari sbb bnyk pencemaran harini..vit larut air xde masalah lebih, kulit blh cantik cukup vit c..gla 12, e 1-2 sehari..untk sihat dan cantik kulit..

  119. Salam. Saya ada mendengar bahawa pengambilan vitamin c harus disertai dengan exercise. Jika tidak, ia akan menjadi racun dalam badan. Betul ke? Terima kasih 🙂

    • Wsalam, penyerapan vitamin akan lebih baik dalam beberapa hal antaranya senaman dan juga kombinasi beberapa vit tertentu. Vit C adalah vit larut air bermakna tak boleh tersimpan dlm badan kalau berlebihan akan keluar melalui urin bermakna larut air tidak menyebabkan keracunan, untuk mencegah pembaziran melalui urin shaklee buat vit c sustained released supaya keluar ikut keperluan badan, dapat berada lebih lama dalam badan utk melakukan fungsi2 penting menghalang serangan radikal bebas yang datang dari berbagai penjuru hari ini ie air, udara, makanan, stress dsb..tingkatkan bil C bila rasa keadaan memerlukan..ianya wajib dan selamat, lnsyallah..

  120. salam puan..saya nk tanya berkenaan vit shaklee alf..sb pada botol tulis 10 biji..saya nk tahu cara makan untuk sengugut remaja..dan boleh membantu utk tambahkan berat badan ke?

    • wsalam, 10 ialah keperluan harian dewasa, ie fiber bersamaan 4 serving of fruits and vegetables…untuk senggugut elok bg osteo , bco and gla..

  121. hai.. saya mengalami hb darah yg kurang sewaktu pregant.sekarang kndung sdh 7 bln tp hb msih bawah 11..jika saya ambil vitalea, mcm mana dengan ubat doc yg bagi,mcm vit b,vit c,ubt tmbh darah dan folic asid…
    boleh mkn bcmpur ke?

    • salam, for ur case, ambik vitalea 3bj sehari lebihkan sikit dr keperluan org dewasa normal yg tak mengandung, selepas mkn. Vit2 hospital biasanya berkualiti rendah dan kadang2 sintetik, biasa saya mmg tak makan..klu ambik pon utk buat demo perbandingan dgn vit shaklee saje 🙂

  122. Assalammualaikum
    Saya ingin pencerahan dari pihak puan, saya ada mengamalkan shaklee dalam 1 bulan lebih untuk kurangkan alahan resdung saya.Saya ambil esp, alfalfa,b com, vit c Alhamdulilah semakin pulih cuma period saya tidak datang dalam tempoh 1 bulan lebih dan telah ke doktor n bagi ubat turun darah.Mungkin hormon sy berubah Sebelum ini every month period sy stg.

    Adakah alfafa boleh menggangu kitaran haid atau adakah ini healing crisis memandangkan saya 4 tahun berkahwin lum ada rezeki mempunyai zuriat bila haid tidak datang menjadi saya risau.

    Terima Kasih

    • Wsalam, memang akan ada perubahan dalam kitaran haid dengan bbrp produk shaklee termasuk alfalfa tapi biasanya kearah kebaikan..untuk mengandung elok tambah esp dan vitalea

  123. salam akak..saya nak tanya saya confius pasal alfalfa dan lecithin..ada kata alfalfa makan sblm makan lecithin selepas makan..ada kata keduanya selepas makan..yg mana paling berkesan..saya ambik set kurus esp + lecithin + alfalfa..dan ada vitalea dan vit c masa bila sesuai makan vitalea dan vit c..harap akak boleh tlg..tq..

  124. Assalamualaikum
    Anak saya berumur 11 tahun dan telah akhil baligh. Bila anak saya datang period dia mengalami sengugut yang kuat. Boleh kah anak saya mengambil GLA Complex?

    • waalaikumussalam, proses nak period tu mengambil banyak vit dan minerals dar badan, maka vit tersebur perlu diganti, antara vit shaklee yang perlu untuk masalah anak Norhana ialah, gla, vitalea, osteomatrik…

  125. Asalam puan,
    saya baru 2 ni kena gastrik. badan lemah tak selera makan.
    saya nak tahu cara2 makan supllemen shaklee untuk gastrik.
    ESP, Peppermint, Vitalea adakah sesuai untuk gastrik.

  126. Salam Puan,

    Sye nak bertanye, cara makan GLA + Alfalfa. Sbb sye ade baca yg GLA tidak bole makan bersama Alfalfa sekaligus. Sye ade masalah period tak teratur. So agen suggest sye utk mkn 2 suppliment ni.betul ke?mohon pencerahan.Tq

  127. as salam puan……saya baru mencuba produk shaklee vivix dan omega. tp sy diberi vivix yg akan tamat tempoh seminggu lagi…..bila ditanya pd pengedar dia ckp bleh tahan lg 6 bulan…..betul ke? kalau bleh tahan lg 6 bulan kenapa vivix ni dah berbau hapak dan bila minum rasa seperti makan roti yg dah nak berkulat……perlu ke sy teruskan minum vivix ni atau berhenti saja…..sayang vivix ni mahal harganya….

    • Boleh makan selepas xpired asal tidak berubah rasa, warna dsb,,,sis simpan vivx dimana, vivix elok simpan diruang sejuk beku insyallah tahan lama dan tak jadi beku sbb mmg asli

  128. saya ada masalah keputihan yang teruk selepas bersalin anak pertama. Ada yang sarankan saya mengambil Alfafa Complex. Bolehkah saya mengikut nasihat tersebut atau saya memerlukan produk shaklee yang lain?

    • Wsalam, keputihan teruk u ambik alfalfa n garlic, tapi kalau nak lebh baik tambah vitalea and vit C, semua ambik dos lebih, mega dos

  129. assalamualaikum puan,
    saya miya, sy cuma nak tanya prodak shaklee apa yg sesuai untuk sy makan, dan cepat sembuh luka dalaman, sebbnya sy bersalin ari tu dgn cara pembedahan..skrg da 9 bln da brlalu.
    mohon bantuan dr puan.
    trimaksi pn.

    • Wsalam, sy cadang u ambik dan amalkan set lepas bersalin..insyallah makin lama makin sihat dan aging gracefully

    • Wsalam, amalkan je set lepas bersalin tu n insyallah makin lama makin sihat, badan kemas, peranakan miss v semua terbaik dan aging gracefullu..

  130. Salam admin..saya nak minta admin bagi saya cadangan untuk mengambil ostematrix,vitalea dan omega guard.. buat pengetahuan admin saya sekarang sedang hamil..terima kasih.

    • Wsalam, untuk tujuan semasa mengandung, omega blh je nak ambik selepas mkn 1 + 1 vitalea, dua kli sehari, osteo ambik 4 biji selepas mkn elok sblom tidu, untuk tidur yang lena disamping khasiat2 nya yg lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*