Kencing Manis Satu Epidemik?

Kencing Manis Satu Epidemik?

Apakah ada Kuman pembawa Kencing Manis?

Kenyataannya tidak ada kuman pembawa kencing manis tetapi ianya merebak begitu pantas sehingga dinamakan satu Epidemik/ Wabak.

Menggerunkan bukan?

Sumber: Berita Harian Online
2012/06/23 – 04:04:00am-

2.6 JUTA RAKYAT MALAYSIA HIDAP DIABETES

KUALA LUMPUR: Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Nasional (NHMS) menunjukkan kira-kira 2.6 juta penduduk Malaysia menghidap diabetes tahun lalu.

“Perangkaan daripada NHMS menunjukkan pesakit diabetes di Malaysia meningkat 31 peratus dalam lima tahun berbanding peningkatan 11.6 peratus pada 2006 bagi setiap orang dewasa Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas,” katanya selepas merasmikan Persidangan Diabetes Kebangsaan 2012 bertemakan ‘Ke arah Pencegahan dan Pengawalan Diabetes yang Lebih Baik’ di sini, semalam
KENCING MANIS (diabetes mellitus) adalah kondisi di mana glukosa atau gula tidak dapat sampai kepada sel-sel tubuh untuk membekalkan tenaga, disebabkan kegagalan pankreas menghasilkan insulin yang merupakan kenderaan yang membawa gula sampai ke sel-sel tubuh, maka gula tersebut pun akan berada di dalam darah dan juga di dalam air kencing. Diabetes terdiri dari dua jenis:

Jenis 1:

Diabetes karena kegagalan sepenuhnya pankreas menghasilkan insulin sehingga penderita harus disuntik insulin setiap hari untuk mengendalikan kadar gula darah. Diabetes jenis 1 terjadi pada anak-anak dan remaja dan perkembangannya berlangsung cepat.

Jenis 2:
Pada diabetes tahap 2, pankreas masih mampu menghasilkan insulin tetapi mungkin tidak mencukupi dan beberapa kondisi sel-sel tubuh tidak dapat bertidakbalas secara normal. Jenis diabetes ini biasanya terkait dengan kegemukan, pengambilan gula yang berlebihan dan kurang beraktiviti disebabkan gaya hidup moden kini dan beberapa kasus kehamilan serta baru berjangkit pada usia di atas 40 tahun.

Diabetes jenis II, oleh kerana masih mempunyai sedikit sebanyak insulin dari pankreas, boleh dikawal secara pemantauan pangambilan makanan, pengurangan berat badan, bersenam, dan pengambilan ubat secara makan/suapan ( suntikan insulin diperlukan dalam keadaan tertentu sekiranya pengambilan ubat secara makan kurang berkesan atau memberi kesan samping serius kepada pesakit).

Kadar gula darah tinggi secara lambat laun akan mengakibatkan kerosakan pembuluh darah dan saraf yang mengakibatkan gangguan fungsi mata, ginjal dan saraf serta meningkatkan risiko serangan jantung, stroke dan impotensi.

Kesimpulannya jika tidak dikawal, kencing manis akan menjadi ibu segala penyakit-penyakit yang lain.

 

Lagi bahaya kencng manis ialah tidak terasa sakit kerana saraf kurang atau tidak berfungsi dengan baik lagi, walau luka, walau terpijak api pon tidak terasa sakit sedangkan luka tersebut susah sembuh dan boleh mebawa maut.

 

Apakah Tindakan Pencegahan Anda?

Sesungguhnta mencegah lebih baik dari mengobati, tetapi bagi yang sudah mengalaminya juga jangan terlalu panik, dapatkan set kencing manis shaklee disamping mendapatkan rawatan dan perubatan medikal.

Harapan baik pulih masih ada dengan menambah set kencing manis shaklee sebab shaklee ada proses baik pulih semula system dan sel-sel.

 

`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~MY Story~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ejazcrop

Saya dari family yang menghidap kencing manis, mulai dari emak, abang-abang, kakak dan kedua adik lelaki…terkini adik lelaki yang muda 9 tahun dari saya mula menghidap kencing manis dan darah tinggi juga, berita yang baru saya ketahui.

Tahap kencing manis keluarga saya bukanlah pada tahap biasa tapi agak teruk, ibu saya yang kuat berpantang dapat bertahan lama tapi menjadi sangat kurus dan akhirnya terpaksa menjalani dialisis hingga akhirnya jantung beliau tidak mampu menampung proses dialisis…diabetic coma selepas seminggu tidak dapat menjalani dialisis sehingga beliau pergi buat selamanya…Innalillahi WainnaIlaihi Rujiun, semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman..aamiin..

Ibu saya juga menghidap, darah tinggi, sakit jantung, ketumbuhan di rahim yang mana rahimnya telah dibuang diawal usia 40an.

Seorang abang meninggal ketika berumur 45 tahun, kerana kencing manis yang tidak terkawal, selepas sebulan kaki beliau dipotong…potong kaki tidak mampu menyelamatkan jangkitan yang telah merebak ke otak…semoga Allah menempatkan beliau dikalangan mereka-mereka yang mendapat keampunanNya juga..aamiin…

Abang long saya dan adik yang 5 tahun muda dari saya dan kakak juga telah lama menghidap kencing manis. Abang dan adik tersebut sekarang kurus bermakna kencing manis dorang tinggi walaupun terkawal dengan ubat.

Setakat ini Alhamdulillah saya seorang yang selamat dari penyakit keturunan ini pada umur 51 tahun, bezanya ialah saya memang terus mengamalkan produk shaklee setiap hari dari 1997, baru-baru ini ujian gula selepas 1 jam makan bacaan ialah 6.8…satu testimoni, Alhamdulillah…

Adik bungsu saya kini mulai mengambil set kencing manis, semoga beliau akan pulih dari kencing manisnya nanti. Saya dapati leader-leader senior dalam shaklee, mereka sihat dan bebas dari penyakit-penyakit besar ini walau pun ada  diantaranya yang telah berusia lebih 70 tahun, seorang pesara guru…cikgu Aminah

Kesimpulannya:~

Apa yang kita lakukan hari ini menentukan tahap kesihatan kita esok, dengan izin Allah. Kita disarankan berusaha barulah bertawakal, Tuntutlah ilmu hingga kenegeri Cina. Umat lslam yang kuat lebih baik dari yang lemah.

Shaklee juga membuka peluang perniagaan untuk membolehkan kita terus mampu menikmati produk berkualitinya. <3

Keterangan lanjut email ke ejazbeauty@gmail.com

atau

sms/whatsapp/wechat 0123701514 EJAZ

call to action

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*