Merawat Bisul Cara Shaklee

Merawat Bisul Cara Shaklee

Saya memang ada sejarah kerap bisul di bawah ketiak zaman anak dara dulu, hihi..tapi masa dah bertunang saya kena satu bisul besar tak de mata, sakit yang teramat sangat, tunang tanya bisul kat mana, rahsia, tak nak bagitau sebab malu..haha, akhirnya dah panik, malu pon gi jumpa doktor jugak dan doktor selamba je hiris dengan pisau cukur yang nipis tu, memang sedap, banyak nanah campur darah yang keluar.

Baru-baru ni memalukan, saya kena bisul tak de mata lagi, mungkin sebab saya kurang makan alfalfa akhir-akhir ni, alfalfa penting untuk bersihkan darah dari bahan-bahan racun dsb.

Tapi kelebihannya bolih jadi satu testimoni kepada para pembaca blog saya, yang konfiden nak ikut cara rawatan saya, saya memang akan cuba rawat guna produk shaklee dulu…

 

Merawat Bisul Cara Shaklee

Petua Traditional Merawat Barah Kelawar

Mengikut almarhum mak saya, bisul di bawah ketiak dipanggil barah kelawar. Betul rupanye nama yang mak saya bagitau tu, sebab sama nama yang diberi oleh Dewan Bahasa & Pustaka. Boleh tabik lah kat almarhum mak saya, hihi..Semoga almarhum abah, mak dan abang saya ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh, aamiin..

bisul

Petua orang dulu-dulu kalau baru naik bisul kelawar, cepat-cepat bergayut kat dahan ke apa-apa yang boleh bergayut, buat macam kelawar tu, nanti dia mati. Saya cuba buat memang boleh mati bisul-bisul kecil yang baru nak naik.

Saya tak bergayut kat dahan tapi saya ambik konsep bergayut, bagi stretch out betul-betul tangan sampai terasa macam bergayut, atau bergayut kat gril tingkap bilik air ke dan dulu-dulu it’s works 🙂 Tak jadi naik bisul tu.

Tapi kali ni sebab lambat bergayut kut, dia terus membesar tanpa mata. membesar dan merah macam dalam gambar tu tapi lagi besar area merahnya, huhuhu, memang sakit, tapi masih boleh tahan lagi, bising-bising pon tak guna so saya diam je..sekali sekala je bagitau kat hubby sakit sebenarnya…tapi dia tau saya belom nak gi doktor lagi, so dia pon senyum simpati je lah kot..haha

 

Merawat Bisul Cara Shaklee

Macam biasa saya akan berkreativiti dengan produk-produk shaklee ni. Mula-mula saya terfikir sapu herbal blend keliling bisul, sebab nampaknya herbal cream ni bermacam-macam khasiat kegunaan luarannya.

Tujuan saya untuk bagi tekanan pada bisul supaya timbul mata, yang miracle nya memang esok start ada mata…menjadi…alhamdulillah..kawasan tepi yang disapu herbal blend tu memang macam memberi tekanan dan merah.

herbal blend

 

Lepas dah keluar mata saya tunggu dalam tiga hari rasanya masih tak pecah lagi, dan keadaan makin macam nak pecah tapi masih tak pecah dan mula lebih sakit sebab makin merah dan tegang.

Saya mula takut juga tapi malam tu saya terfikir nak lumur je dengan Basic-H, saya pernah sapu basic-H pada luka rasa berdenyut rupanya dia tarik nanah kepermukaan kulit jadi kepingan kulit kering yang hitam ada nanah2.bila kepingan tu tanggal, luka dah kering elok dah.

Jadi saya kata kalau macam tu teorinya saya bukan sapu keliling macam herbal blend, tapi sapu semua tempat, mata bisul tu terutamanya. Kalau tak jadi ujikaji malam ni esok saya akan ke doktor jugaklah dalam hati saya kata, dah mula suspen dah…

Miracle happens again, esok rasa baju tidur cotton kelawar saya basah kat sebelah tangan bisul tu….menjadi lagi kreativiti saya, alhamdulillah…syukur sebab tak perlu jumpa doktor.

Begitulah ambik dalam 3 hari jugak baru betul-betul kering dan pulih seperti asal, dengan tak meninggalkan parut, elok rapat tertutup, wah detail cerita saya ni. Sementara nak kering betul lumur Basic-H setiap kali cuci dan nak tukar handyplast.

handyplast

Ini je bukan dari Shaklee ye, hahha…

Merawat Bisul Cara Shaklee

Itulah cara rawatan saya untuk bisul, tapi tak suruh sesapa buat kalau tak de keberanian macam saya, okayyy, hehe…tapi bukan luaran saje ye, dalaman vitamin C saya ambik dose yang lebih dan lain vitamin saya memang amalkan….ok la, itu saja untuk kali ni, jumpa lagi next sharing, wassalam.

Keterangan lanjut boleh hubungi saya seperti di bawah. Mesra pelanggan Insyallah.

ibu

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Merawat Bisul Cara Shaklee

  1. sy sekarang berada di luar negara tpi skarang ni sy menghadapi masalah bisul yg tidak pernah sembuh2..ini sdh berlaku 2 minggu yg lalu..sy berminat dan ingin mencuba prodak puan tapi msalahnya mcm mna sy mahu membuat tempahan..kalau boleh sila whassap sy d no.0143535418..URGENT..TQVM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*