Produk Shaklee Kategori Wajib Beri Kesan Optima

Produk Shaklee Dan Kategori  Wajib Beri Kesan Optima

Disini saya ingin berkongsi tentang panduan menggunakan produk-produk wajib /asas shaklee dan khasiat-khasiatnya keseluruhan dan konsepsual nya dari apa yang telah saya dalami dari 1997.

Saya hanya memberi khasiat utama secara ringkas supaya mudah diingati dan mudah unuk dikongsikan kepada orang lain.

Semoga perkongsian ini dapat memanfaatkan lebih ramai pembaca blog saya.

 

Panduan Menggunakan Produk Shaklee

kategori wajib mengikut susunan;

1- Esp Soy Protin

index

Khasiat :  Untuk penerangan lebih lengkap sila klik Esp Soy Protein, tapi secara ringkasnya, Esp merupakan kategori protin lengkap kerana mengandungi kesemua 9 amino asid wajib.

Gabungan 9 amino asid ini dapat membentuk sel-sel dari hujung rambut sampai hujung kaki. Tanpa protin lengkap ada sel yang tidak dapat dibaiki atau diganti.untuk mengekalkan integritinya dan fungsinya.

Sukar mendapatkan bekalan protin lengkap dari sumber makanan seperti ikan, daging, telur dsb kerana amino asid rosak apabila dimasak.

Dr Shaklee merupakan antara saintis terawal menemui pengasingan soya menggunakan teknologi air sejuk, melebihi 30 tahun yang lalu.

ESP membantu penyerapan vitamin kerana sel sihat menentukan penyerapan vitamin yang lebih baik dan berkesan.

Isolate protin pula bermakna apa-apa yang bahaya dalam soya sudah dibuang, diasingkan. Olih itu sesuai untuk semua seperti pesakit gaut dan buah pinggang.

Instant bermakna penyerapan segera. Tidak membebankan buah pinggang.

 

 2 – Vitalea, Multi Vitamin Multi Minerals

vita lea

Shaklee sentiasa membaiki kualiti vitaminnya. Kalau dulu vitalea mengandungi 12 vitamin wajib dan7 mineral wajib, kini Vitalea iron forula mengandungi 28 vitamin dan mineral wajib.

Kenapa Vitalea menjadi vitamin wajib kedua? Ini adalah kerana ianya mengandungi semua keperluan vitamin oleh sel dari hujung rambut sampai hujung kaki juga.

Sekiranya ada satu sel kita yang tidak mendapat makanan atau hak nya sehari, sebulan, setahun dan seterusnya, maka tisu kita akan rosak, seterusnya organ rosak dan sistem pula mula gagal berfungsi dan akhirnya badan menjadi mangsanya.

human system

 

Panduan Menggunakan Produk Shaklee

Secara Konseptualnya;

Sel-sel tubuh yang cukup bekalan 9 amino asid akan menjadi sel yang sihat. Sel yang sihat bermakna sel yang berfungsi dengan baik dan mengikut bentuk dan sifatnya yang sepatutnya.

Sel yang sihat bermakna sistem imuniti yang cemerlang, kulit yang cantik, pejal, anjal, awet muda, sel otak yang cantik bermakna memberi fungsi otak yang terbaik, bijaksana, begitulah seterusnya, kerana segala-galanya bermula dengan sel.

Vitalea pula membekalkan makanan wajib kepada sel-sel kesemuanya.

Maka lnsyallah 2 vitamin wajib ini dapat menjaga integriti sistem badan, membaiki sistem-sistem yang mula kurang baik fungsinya dan mungkin juga mampu menyelamatkan sel, tisu, organ, sistem yang sudah kritikal, secara memberi semula apa yang hilang selama ini..

 

Panduan Menggunakan Produk Shaklee

Cara Pengambilan Kami dari 1997;

Apa yang kami amalkan ialah bagi yang belum serius masalah kekurangan zatnya bolihlah mengambil seperti apa yang dicadangkan di label, tetapi yang sudah serius tanda-tanda kekurangan zatnya, perlu mengambil lebih (megados) supaya dapat menampung kekurangan yang serius itu.

 

Panduan Menggunakan Produk Shaklee

Panduan Pemilihan Vitamin Seterusnya

Tiga terpenting selepas nya ialah:

1 – B-Complex, vitamin penting untuk memberi tenaga kepada sel, menukar makanan kepada tenaga, membantu mengawal stress yang menjadi punca banyak penyakit membunuh.

Terpenting B-Complex adalah untuk masalah saraf dan sistem saraf terbesar dan terpenting iaitu otak.

2 – Vitamin C, untuk melindungi sel dari serangan radikal bebas.  Kajian mendapati terdapat dalam 50 jnis penyakit yang disebabkan serangan radikal bebas, diantaranya penuaan awal, kanser, serangan jantung dll.

3 – Osteomatrix gabungan kalsium, magnesium, phosphorus, vitaminn D dll, sangat wajib bagi wanita terutamanya kerana kita kehilangan kalsium ketika haid, mengandung, menyusukan dan lain-lain aktiviti.

Lelaki juga perlu kepada kalsium magnesium kerana menguatan otot jantung dan menstabilkan degupan jantung.

 

Panduan Pemilihan Seterusnya

Dengan mengambil kelima-lima produk diatas seolah-olah kita sudah memenuhi sebahagian besar tuntutan makanan sel-sel kita.

Langkah seterusnya boleh ditumpukan kepada mengeluarkan apa yang patut dikeluarkan ari badan seperti lemak, kolesterol, toksik, gula berlebihan dll.

Seterusnya vitamin-vitamin tambah nilai yang kita cenderung seperti set awet muda (vivix & collagen) coq health, gla, vita E,cinch dsb .

Boleh juga rujuk artikel Bagaimana tahap kesihatan anda dan nantikan artikel-artikel saya seterusnya juga untuk lain-lain panduan produk.

 

ejaz call to action

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*